Gyerekeket tanít biztonságos internethasználatra a Vodafone

Február 8-án, a Biztonságos Internet Napján mutatta be 9-14 éves gyerekeknek szóló, tudatos és biztonságos internethasználatra edukáló ingyenes e-learning képzését a Vodafone Alapítvány. 

Mióta létezik az internet, nagyjából azóta fennáll a kérdés: hogyan óvhatjuk meg a gyerekeket a megtévesztő, hamis információkat terjesztő, a lelki- erkölcsi fejlődésre káros vagy épp adathalász weboldalaktól. Az elmúlt években ez halmozott problémát jelent, már csak azért is, mert mostanra a gyerekek szabadidejük egy jelentős részét az online világban töltik. Az NMHH 2020-ben végzett Digital parenting kutatása szerint ez a szám a 9-14 évesek esetében hétköznap átlagosan 2 óra, de hétvégén akár 3 óránál is többet vannak a világhálón.


Az interneten leselkedő veszélyekkel kapcsolatban ad iránymutatást a a Vodafone Alapítvány által életre hívott, kimondottan a 9-14 éves gyermekeknek szóló, játékos és interaktív online oktatási anyag, a NetGuru, melynek célja, hogy megkönnyítse a gyerekek számára az internet világában való eligazodást.

A NetGuru tudásanyaga három fejezet alá rendeződik: tanulhatnak a gyerekek a  személyes adataik védelméről,  a neten hagyott digitális lábnyomukról és a hekkerek módszereiről is. Ezen túlmenően olyan témaköröket érint az anyag, mint a nehezen feltörhető jelszavak kérdésköre, az adathalászat, a GDPR, a nyilvános Wi-Fi hálózatok, a biztonságos letöltések, vagy a gyerekek személyes fiókjainak biztonsága.

biztonságos internet
Fotó: BigStock

Az interaktív online kurzus a korosztály körében népszerű youtuber, Kovács Zsolti közreműködésével készült, kidolgozásában pedig digitális szakértők működtek együtt. Az interaktív tananyag hétköznapi életből hozott példákon, videókon, szituációs gyakorlatokon és kvízeken keresztül ismerteti meg az internet működésével és szabályaival a diákokat.

A NetGuru iskolai felhasználásra készült, ezért a videók, beszélgetéspanelek, játékos kvízek mellett részletes tanári kézikönyvet is tartalmaz.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?