Kegyetlen jó lett az új Samsung telefon – Samsung S22 Ultra teszt

Megnéztük az új Samsung S22 Ultra mobilt. Milyen a képminőség? Mennyire gyors? Hogy teljesítenek a kamerák? Teszt!

Samsung Galaxy S22 Ultra

A Samsung február elején mutatta be az új, idei évre szánt csúcstelefonjait, az S22 családot. Ennek legbikább tagja a Samsung S22 Ultra, amelyet megkaptunk egy rövid tesztelési időszak erejéig. Na nézzük mit tud a masina!


Samsung S22 Ultra teszt

Dizájn

Hagyományos, tehát nem hajtogatható, vagy széthúzható külsővel bír, de még így is abszolút figyelemfelkeltő, köszönhetően az oldalt hajlított üvegű kijelzőnek, illetve az ultravékony káváknak. A sarkok határozottak, a képernyő gyakorlatilag az egész frontfelületet beteríti, a hátlapot üveg fedi, és mindent összevetve eszméletlenül jól néz ki a termék. Egy igazi presztízstermék már látványra is.

Samsung S22 Ultra teszt

Ergonómia: A Samsung többi telefonjához hasonlóan az összeszerelés kifogástalan. A gombok nem lötyögnek, könnyen elérhetőek, jó helyen vannak. A termék fogása kényelmes, nem csúszkál.
Strapabíró kialakítás: IP68 minősítésű, azaz víz- és porálló. Király! Azt is kibírja hivatalosan, ha másfél méteres mélységbe dugjuk, és ott fél órán át kamerázgatunk. Be is dugtuk a vízbe, óriáshalakat videóztunk vele, és semmi baja nem lett tőle.

Samsung S22 Ultra teszt
USB: USB Type-C 3.2, a lehető legjobb.
Fejhallgató csatlakozó: A trendeknek megfelelően lehagyták a telefonról…. Nehéz megemészteni ezt a döntést.
Képernyő/készülékház arány: 90,2%, kiemelkedő! Ebből is látszik, hogy extrán jó a dizájn.

Ujjlenyomat olvasó: Van. A kijelző alatt helyezték el. Igen jó hatásfokkal működik, és gyors is.
Méret/súly: 163,3 x 77,9 x 8,9 mm , 229 gramm. Az átlagosnál nagyobb és nehezebb.

Kijelző

A világ egyik legjobb kijelzőjét kapta meg a Samsung Galaxy S22 Ultra.

Paneltechnológia: Dynamic AMOLED 2X, a lehető legjobb.
Méret: 6,8 inch. Kiemelkedően nagynak számít.
Felbontás: 1440 x 3088 pixel, extrémen jó felbontásnak számít a mai mezőnyben, amit az 500 ppi pixelsűrűségi adat is alátámaszt. A részletesség tehát maximálisan rendben van, a finom átmenetek visszaadása megoldott, a vonalak simák, a kép kellően éles.

Samsung S22 Ultra
Képfrissítési ráta: 120 Hz, tehát minden másodpercben 120 képkocka megjelenítésére képes. Ez jobb, mint az mint az átlagosnak számító 60 Hz, hiszen dupla annyi frame (képkocka) áll rendelkezésre. De elmarad a jelenlegi legjobbnak számító 144 Hz-es kijelzőktől, igaz, csak minimálisan és a különbség gyakorlatilag érzékelhetetlen. (A nagy képfrissítési ráta fontosságáról itt írtunk korábban. )
Mozgásmegjelenítés: Az elvárásoknak megfelelően hibátlan. Semmilyen hibát, anomáliát ne tapasztaltunk.
Kontraszt: Végtelen. A legjobb.

Samsung S22 Ultra teszt
Megjeleníthető színek száma: 1,07 milliárd, e téren is a világ legjobb telefonjai közé tartozik.
Színek: A egyedi pixelvezérlésre alapuló képalkotási technológiának köszönhetően a színak markánsak, ragyognak, fátyolosságnak nyoma sincs. A tónusok szépek, naturálisak, és a színhőmérséklet tetszés szerint változtatható.
Betekintési szög: Tökéletes! Még ha teljesen oldalról/felülről bámulja valaki a képernyőt, akkor sem fog színtorzulást, kontrasztvesztést tapasztalni.
HDR: Támogatott, még a jelenlegi legjobb HDR10+ szabvánnyal is boldogul! A kellően nagy fényerő miatt pedig a nagy

Samsung S22 Ultra teszt dinamikatartományú tartalmak látványos visszaadása megoldott.
Fényerő: A méréseink szerint 1766 nit a maximális fényerő, ezzel pedig a világ egyik legnagyobb fényerejű telefonja. Ennek köszönhetően napfényben is tökéletesen látható marad a kép, és a HDR anyagok visszaadása is igen látványos.
Minimális fényerő: 1,2 nit. Elég alacsony ahhoz, hogy vaksötétben se legyen zavaró.
Védőüveg: Corning Gorilla Glass Victus+. A legjobb védő üveg ami létezik. Papíron hatékonyan képes megóvni a karcolásoktól, ütésektől, de a tesztelés során nagyon vigyáztunk rá.

Teljesítmény

Brutálisan erős hardvert kapott a Samsung Galaxy S22 Ultra, e téren is az abszolút elit ligát képviseli.

Hardver: A nálunk járt változatba egy 8 magos Exynos 2200 (4 nm) (1×2.8 GHz Cortex-X2 & 3×2.50 GHz Cortex-A710 & 4×1.8 GHz Cortex-A510) processzor, 8 GB RAM (van 12 GB RAM-os változata is), Xclipse 920 grafikus chippel. Ez jelenleg a világ egyik legerősebb hardverének számít.

Samsung S22 Ultra hardver
Mire jó: Ez a hardver ma bőven elég ahhoz, hogy még a legtejesítményigényesebb, 3D játékok vagy alkalmazások is gond, azaz akadás vagy szaggatás nélkül elfussanak. A termék ultranagy felbontású állományok futtatását, megjelenítését és szerkesztését is lehetővé teszi.
AnTuTu: A teljesítmény mérésére szolgáló tesztprogramon 827 353 pontot gurított, ami egyértelműen elsővonalbeli terméknek számít, így a világ egyik legerősebb mobilja jelenleg.

Samsung S22 Ultra hardver
Adattárolásra szolgáló memória: 128 GB, ez a kötelező minimum ezen a szinten. Létezik 256 GB, 512 GB változata is van.
Oprendszer: Android 12 alapú One UI 4.1 saját rendszer. Nagyon jó, gyors, stabil, tud magyarul, tele van extrákkal.
Melegedés: Hajlamos picit átmelegedni, ha teljes fordulatszámon zakatol a vas, de azért zavaró átforrósodástól nem kell tartani.
5G: Támogatott a legújabb és legjobb mobilkommunikációs adatátvitelű technológia használata.

Hang

A hangminőség terén a legtöbb mai mobilt leveri, de egy mobil Bluetooth hangszóróval nincs egy szinten.

Beépített hangszóró: A maximális hangereje a megszokottnál picit magasabb, a mélyek is érzékelhetőek valamennyire, így kompromisszumokkal akár zenehallgatásra is alkalmas.
Fül-/fejhallgatóval: Sokkal-sokkal jobb a végeredmény, ha fej- vagy fülhallgatót használunk. , Ilyenkor lehet használni zenehallgatásra is, és teljesen jó hangminőséget produkál.

Samsung s22 hang

Energia

Energiagazdálkodás terén ez a modell remek teljesítményt produkál.

Akkumulátor: 5000 mAh, nem cserélhető telep, ami a megszokottnál nagyobb kapacitást jelent. Az üzemidő ebből fakadóan remek, használattól függően 9-13 óra is kipréselhető belőle.
Gyorstöltés: 45 wattos, ami elmarad a jelenlegi csúcsot jelentő 120 wattos telefonoktól. Nagyjából 40 perc alatt tölti fel teljesen a telefont a nulláról, ami remek eredménynek számít.
Vezeték nélküli töltés: Támogatott, szuper szexi funkció. 15 wattos, szóval nincs olyan sebességű töltés, mint amit a vezetékes módszer nyújt.

Kamera

A Samsung nagyon ráfeküdt a képalkotásra az S22 Ultra esetében is, és e téren (is) a világ legjobb telefonjai közé tartozik.

s22 kamera

Hátlapi fotó

Főkamera: 108 megapixeles, f/1.8 rekeszértékű, PDAF és lézer fókusszal, optikai stabilizátorral megtámogatva. Éjjel-nappal kiváló minőségű képek lőhetőek vele, még a leggyatrább körülmények között is jól teljesít.
Ultraszéles látószögű: 12 megapixeles, 120 fokos látószögű, f/2.2 rekeszértékű, PDAF autófókuszos, stabilizátorral kiegészített egység. Nagyon jól használható, abszolút extrát jelent. Világosnál, mesterséges fénynél, alkonyatban is lehet vele szép képeket készíteni, viszont a nagyon sötétet nem szereti.

s22 kamera
Telefotó: 10 megapixeles, 2/2.4 rekeszértékű, PDAF fókusszal ellátott, 3x-optikai zoomot produkáló kamera, amellyel tehát nagyított fotók lőhetőek. Nappal, világosban remek, a nagyon sötétet nem szereti, de, ha van mesterséges fény, akkor azért lehet vele zajosodásmentes, normális képeket lőni kevés fénynél is.
Periszkóp telefotó: 10 megapixeles, f/4.9 rekeszértékű, stabilizátorral és PDAF fókusszal ellátott, 10x optikai zoomot kínáló eszköz. Nagyon hasznos, azonban csak nappal, igen jó fényviszonyok mellett vethető be. Sötétben zajos, elmosódott lesz a végeredmény.
Portré mód: Van, köszönhetően a mélységkamerának és többé-kevésbé jól működik. A szoftver elég jó hatékonysággal homályosítja el a képrészleteket, hogy meglegyen a mélységélesség illúziója.

s22 kamera

Hátlapi videó

Felbontás: 8K is van (25 FPS), 4K esetében a 60 képkocka/másodperc rögzítési sebesség is kiválasztható, azaz a gyors mozgások ultranagy részletességű felvétele is megoldott. A videók minősége egyébként teljesen vállalható.
Stabilizátor: Van benne digitális stabilizációs technológia, ami jól jön a mozgás közben végzett videózásnál.
Lassítás: Van! Remek. A Szuperlassítás sem hiányzik, amivel tényleg nagyon bomba anyagokat lehet összehozni.
Szuperlassítás: Ez sem hiányzik, ez ha lehet még menőbb.

s22 kamera

Előlapi fotó/videó

Fotó: 40 megapixeles széles látószögű, f/2.2 rekeszértékű kamera. A minőség teljesen jó, e téren a legtöbb mai vetélytársát lenyomja.
Videó: 4K a maximum felbontás 60 FPS mellett, az átlagosnál jobban teljesít a videózásnál a kevés fénynél is, ami vloggereknek, bloggereknek fontos lehet!

Extrák

A termék rendelkezik néhány olyan extrával, ami a legtöbb mai okostelefonból hiányzik. Lássuk ezeket!

S Pen

A modell támogatja a Samsung S Pen névre hallgató egyedi tollának használatát, amely egy aktív kiegészítő. Az érzkénysége állítható, akár komoly grafikai munkára is alkalmassá teszi a terméket. Emellett ez a periféria a Bluetooth kapcsolat révén akár távirányítóként is bevethető. A tavalyi modelltől eltérően egy külön kis garázst alakítottak ki a tollnak a készülékház belsejében, ami remek döntés volt

s22 toll

DEX

A termék lehetővé teszi a DEX mód használatát, amelynek köszönhetően a telefon akár hagyományos asztali PC-ként is használható, amihez elég csak egy monitorra, tévére vagy laptopra rádugni. Ez a szolgáltatás nem újdonság, de továbbra is nagyon hasznos, és egyértelműen hozzáadott értéket jelent.

Ár

Samsung Galaxy S22 Ultra 5G – 489 000 forint. A nálunk járt változat (8 GB/128 GB) ennyibe kerül. Az tény, hogy nem kevés pénz ez, de a tudását elnézve nem neveznénk túlárazottnak. Sajnos ma egy új csúcsmobil ennyibe kerül, más gyártó is nagyjából hasonló áron adja az ilyen kategóriájú termékeit.

samsung galaxy s22 ultra teszt

Kinek ajánljuk – Samsung S22 Utra 5G

– Toptelefonra vágyik
– Presztízsmobilban gondolkodik, amely akár státuszszimbólumként is beválik
– Tökéletes képminőséget szeretne
– Filmezne
– Videózna
– Játékra keres terméket
– Fontos a kiemelkedő minőségű hang
– YouTuber, fotós, blogger, Instagrammer

Kinek nem ajánljuk – Samsung S22 Ultra 5G

– Olcsó telefont szeretne
– Kompakt mobilra vágyik

Még több információ a Samsung S22 Ultra 5G telefonról a termék hivatalos honlapján.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

  • Dizájn
    (5)
  • Kijelző/képminőség
    (5)
  • Teljesítmény
    (5)
  • Hangminőség
    (4.5)
  • Akkumulátor
    (4.5)
  • Kamera
    (5)
  • Ár/érték arány
    (4.5)
4.8

Összegzés

A Samsung S22 Ultra egy kifogástalan, über elit kategóriás telefon, aminek nincs gyenge pontja. Azon kívül, hogy sokba kerül, de hát a tudást meg kell fizetni. Imádtuk!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?