Fotót küldött a fukusimai reaktorba indult robot

Távirányítós robot utazott Fukusima legsérültebb reaktorának fenekére, hogy mintát vegyen a balesetben megolvadt fűtőanyagból. 

2011. március 11-én a közép-európai idő szerint reggel 6 óra 26 perckor bekövetkezett tóhokui földrengés és az azt követő 15 méteres hullámokkal járó cunami minden idők egyik legsúlyosabb nukleáris katasztrófájához vezetett a technológia fejlődésben mindig is élen járó Japánban. A földrengésben és a cunimaiban megközelítőleg 18 500 ember halt meg vagy tűnt el, illetve több mint 120 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát a sugárzás miatt. Több mint tíz évvel az események után az atomerőmű továbbra is komoly veszélyt jelent a környezetére.


A baleset óta folyamatos vizsgálatok folynak a helyszínen azzal a céllal, hogy a jövőben szét tudják szerelni, és elszállítani a sérült reaktorokat úgy, hogy a radioaktív anyagok nem jutnak ki a környezetbe. Ennek egyik lépése a leolvadt fűtőelemek állapotának felmérése, amelyhez speciális robotokat küldenek le a reaktorház belsejébe. Mintegy öt évvel ezelőtt is volt egy ehhez hasonló kísérlet, ám az végül nem járt teljes sikerrel, mert a leküldött robot a hatalmas mennyiségű sugárzás miatt végül nem tudott képeket továbbítani a helyszínről. Az erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power Company (TEPCO) szerint még nem egyértelmű, hogy a robot által küldött fotón valóban olvadt fűtőelem látható-e, bizonyosat ugyanis csak további vizsgálatokat követően tudnak mondani.

A kutatók számításai szerint körülbelül 900 tonna megolvadt nukleáris fűtőanyag lehet az erőmű három reaktorában, ebből 280 tonna a most vizsgált 1-es blokkban található. Becslések szerint ennek eltávolítása 30-40 évig is eltarthat.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?