Nem a SpaceX rakétája csapódik a Holdba, hanem Kínáé

Tévedtek a kutatók, amikor azt állították, hogy a Hold felé tartó objektum a SpaceX Falcon 9-es rakétája. 

Mi is beszámoltunk arról, hogy egy ember által készített objektum márciusban becsapódik a Holdba. Ekkor még úgy lehetett tudni, hogy az égitest felé száguldó szerkezet a SpaceX évek óta kaotikus pályát követő Falcon 9-es rakétája, amely 2015-ben a Deep Space Climate Observatory nevű műhold leválását követően meghibásodott, üzemanyag híján pedig nem tudott visszatérni a Földre, és a Föld-Hold rendszer fogságába esett. Most viszont kiderült, hogy a Hold felé tartó objektum nem a SpaceX már említett eszköze, hanem a 2014-065B nevű rakéta, amely a Chang’e 5-T1 holdszondával jutott az űrbe még 2014-ben a kínai űrkutatási hivatal holdkutatási programjának részeként – írja a Guardian.


A meglepő hírt Bill Gray csillagász jelentette be, aki először fedezte fel a Hold felé tartó objektumot, amelyről akkor még azt hitte, hogy a SpaceX rakétája. A kutató számításai szerint az objektum március 4-én, az égitest túloldalán, az egyenlítő közelében fog becsapódni.

A csillagászok szerint az eset jól példázza, mennyire nehéz és bonyolult feladat pontosan nyomon követni a mélyűrben lévő tárgyakat.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?