A NASA szerint a Starlink-műholdak komoly veszélyt jelentenek az űrhajósok életére, sőt még a Földön tartózkodókét is veszélybe sodorhatják. 

CNBC szakújságírója, Michael Sheetz szúrta ki azt a jelentést, amelyet az amerikai űrügynökség az Elon Musk vezette Starlink műholdak második generációjának pályára bocsátása kapcsán készített. Ebben egyebek mellett arról esik szó, hogy milyen veszélyekkel jár további nagyjából 30 ezer műhold felbocsátása a világűrbe, az űrhajókkal való ütközéstől elkezdve, a műholdak miatti problémás kilövéseken át az aszteroidákat figyelő műszerek hátráltatásáig. A jelentés súlyosságát jelzi, hogy az űrkutatási hivatal egyébiránt kifejezetten jó kapcsolatot ápol a SpaceX-szel, többek között a NASA holdraszálló egységének kifejlesztésével is őket bízták meg.

A NASA a jelentésben többek között kétségbe vonja a SpaceX azon állítását, miszerint a Starlink-műholdak képesek automatikusan kitérni az elhaladó űreszközök útjából, márpedig így az űrhajósok életét is veszélyeztetik. Az ügynökséget az is aggasztja továbbá, hogy a műholdak negatívan befolyásolják  az aszteroidakövető műszerek munkáját, így közvetve akár a Földre is komoly veszélyt jelenthetnek. Ezen aggodalmukat erősíti egy nemrég közzétett tanulmány is, amely szerint a SpaceX internetes műholdjai nagyban nehezítik a Föld felé közeledő aszteroidák észlelését.

Nem titok, hogy a globális internethálózat kiépítését megcélzó Starlink elképesztő módon megnehezíti a csillagászok munkáját, mivel a több ezer műholdról visszaverődő fény rossz hatással van az érzékeny földi távcsövek működésére, másfelől a műholdak felől érkező rádiójelek zavart okozhatnak a rádiócsillagászati megfigyelések által használt hullámhosszokon.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!