A NASA szerint emberek halhatnak meg az öntörvényű milliárdos privát műholdjai miatt

A NASA szerint a Starlink-műholdak komoly veszélyt jelentenek az űrhajósok életére, sőt még a Földön tartózkodókét is veszélybe sodorhatják. 

CNBC szakújságírója, Michael Sheetz szúrta ki azt a jelentést, amelyet az amerikai űrügynökség az Elon Musk vezette Starlink műholdak második generációjának pályára bocsátása kapcsán készített. Ebben egyebek mellett arról esik szó, hogy milyen veszélyekkel jár további nagyjából 30 ezer műhold felbocsátása a világűrbe, az űrhajókkal való ütközéstől elkezdve, a műholdak miatti problémás kilövéseken át az aszteroidákat figyelő műszerek hátráltatásáig. A jelentés súlyosságát jelzi, hogy az űrkutatási hivatal egyébiránt kifejezetten jó kapcsolatot ápol a SpaceX-szel, többek között a NASA holdraszálló egységének kifejlesztésével is őket bízták meg.


A NASA a jelentésben többek között kétségbe vonja a SpaceX azon állítását, miszerint a Starlink-műholdak képesek automatikusan kitérni az elhaladó űreszközök útjából, márpedig így az űrhajósok életét is veszélyeztetik. Az ügynökséget az is aggasztja továbbá, hogy a műholdak negatívan befolyásolják  az aszteroidakövető műszerek munkáját, így közvetve akár a Földre is komoly veszélyt jelenthetnek. Ezen aggodalmukat erősíti egy nemrég közzétett tanulmány is, amely szerint a SpaceX internetes műholdjai nagyban nehezítik a Föld felé közeledő aszteroidák észlelését.

Nem titok, hogy a globális internethálózat kiépítését megcélzó Starlink elképesztő módon megnehezíti a csillagászok munkáját, mivel a több ezer műholdról visszaverődő fény rossz hatással van az érzékeny földi távcsövek működésére, másfelől a műholdak felől érkező rádiójelek zavart okozhatnak a rádiócsillagászati megfigyelések által használt hullámhosszokon.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?