Az Adam Smith Intézet szerint itt az ideje, hogy az országok elkezdjék felosztani egymás között a Hold területét. 

Az 1967 óta hatályban lévő Outer Space Treaty (magyarul a Szerződés vagy néha Világűrszerződés) az űr nemzetközi jogának alapkeretét adja. A szerződés többek között olyan alapelveket mond ki, mint hogy tilos az égitesteken katonai támaszpontokat létrehozni, vagy bármilyen fegyverrel kísérletezni, továbbá hogy az űr mindenkié, és egyetlen nemzetnek sincs joga a kisajátítására.

Vannak ugyanakkor, akik nem értenek egyet az immár több mint 50 éve érvényben lévő szerződés minden pontjával, szerintük ugyanis a Hold felosztható lenne a gazdaság fellendítése érdekében – írja a Guardian. Az Adam Smith Intézet nevű brit lobbicsoport tanulmánya szerint itt az ideje, hogy az emberiség túllépjen az 1960-as évek elavult gondolkodásán, és a Holdat felosszák a Föld országai között.

Most, hogy a Hold kibányászása elérhetőbb közelségbe került, nem ritka az olyan kísérlet, amelyek során különféle csoportok kiskapukat igyekeznek találni a világűr kisajátítására. Donald Trump volt amerikai elnök 2020-ban egy rendeletet is kiadott, amely lehetővé teszi az amerikai cégek számára az erőforrásoknak a Holdon és más égitesteken történő kereskedelmi kitermelését. Érdekesség, hogy az Egyesült Államok bár aláírta a már említett 1969-es nemzetközi világűr-szerződést, viszont az 1979-es, Hold-egyezményként ismert szöveget nem, amely kimondja, hogy minden űrbeli tevékenységet a nemzetközi jog szabályoz.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!