Nagyon durva cenzúrára készül a YouTube

A cég döntené el, hogy mi igaz és mi nem. Ami pedig az utóbbi kategóriába tartozik, annak elérését ellehetetlenítenék. Jön a YouTube cenzúra?

Az alapvetően a felhasználók által kreált tartalmakra építő oldalak vezetősége a közelmúltban teljesen ráfeküdt arra, hogy az igazság lángoló kardú lovagjaként parádézzon. Egyre többször fordul elő, hogy hadjáratot hirdetnek az álhírek és téves információk terjesztése ellen.


youtube cenzúra
Ez papíron szuperül hangzik, de az már nem, hogy gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy ezek az oldalak, illetve egészen pontosan a nekik dolgozó humán erőforrás hadsereg, illetve különféle algoritmusok döntik el, hogy mi az igaz és mi nem az. Ezzel pedig csak az a baj, hogy „Általános Igazság” sokszor nem létezik, és az ilyen intézkedések sokszor abszurd eredménnyel járnak. Többek között a Facebookon ennek esett áldozatul az összeesküvés elméleteket vizsgáló, népszerű Konteó Blog, illetve annak közössége, hiszen álhírek terjesztése miatt korábban törölték az oldalukat.

A YouTube-ot a az álhírek és téves infók egyik melegágyának tartják, de hát ez teljesen természetes, hiszen a platformon bárki számára adott a lehetőség, hogy elmondja a véleményét, kifejtse nézeteit, megossza elméleteit a nagyvilággal. Erre a hírek szerint reagálna a cég is: Neal Mohan termékigazgató konkrétan arról beszélt, hogy olyan frissítéseket terveznek, amelyek bevezetése után nem lehet majd megosztani, beágyazni a az ilyen, hazugságnak ítélt videókat. Magyarul kőkemény cenzúrát vezetnek be, és ezt követően a YouTube fogja eldönteni gyakorlatilag, hogy milyen anyagokat fognak „eldugni” a nagyvilág elől.

A Facebooknál már láttuk, hogy hogyan működik ez a gyakorlatban: Rosszul. És azt is, hogy aki fizet, az továbbra is oszthatja meg a hazugságait, akár a legátlátszóbb módon, ami ellen védekezni sehogy nem lehet. Azt kéne megoldani végre, hogy lehessen TÉNYLEG letiltani felhasználókat, csoportokat vagy akár egész témákat, de mindezt a felhasználóra bízni, és nem helyette gondolkodni.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?