Az ukrán háború egyik felkapott felvétele valójában egy videójátékból származik

Az ukrán háborút ábrázoló felvételként terjedt el egy videó, amely valójában az Arma 3 háborús videójátékból származik. 

Az Oroszország és Ukrajna között zajló háború képei és videói elárasztották az internetet, ám a valódi eseményeket bemutató tudósítások mellett elkezdtek terjedni olyan felvételek is, amelyek az álhírgyártás eszközével élnek. A közösségi médiában több olyan videó és fotó is kering, amelyekről a feltöltőik azt állítják, hogy igaziak, holott semmilyen kapcsolatban nem állnak a valós konfliktussal.


A Bloomberg beszámolója szerint az egyik sokat megosztott videó az Arma 3 nevű katonai szimulációs videójátékból származik, amely kellően élethű ahhoz, hogy valódi tudósításként hivatkozhassanak rá a csalók. A videó azzal a szöveggel terjedt, hogy Ukrajna támadásba lendült, hogy hatástalanítsa az orosz légierő repülőgépeit. Mielőtt eltávolították volna, a játékból lopott felvétel több mint 25 ezer megosztást kapott a Facebookon.

Nem ez egyébként az első eset, hogy a népszerű PC-s játékot ehhez hasonló célokra használják fel, tavaly az afganisztáni konfliktus egyik exkluzív felvételeként adták el a játék egyik jelenetét.

Az álhírek korát éljük, éppen ezért érdemes kritikával élni az interneten terjedő képekkel és videókkal szemben, bármiről is legyen szó. Az ukránok még a háború kitörése előtt egy külön hivatalt is létrehoztak az álhírek terjedése ellen, mivel állításuk szerint a szakadár és az orosz média egyaránt manipulációval és félretájékoztatással akarja ellenük hangolni a közvéleményt.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?