Kép: Pixabay

Egy háziállat elvesztése lesújtó lehet a gazdi számára, de egy új tanulmány szerint a kutyák a háztartás más kutyatársainak halálát is gyászolják.

Egy nemzetközi állatviselkedéskutató csoport 426 kutyatulajdonost kérdezett meg Olaszországban, akik mindannyian legalább két kutyát tartottak, és ezek közül az egyik elpusztult. A Scientific Reports című folyóiratban múlt héten közzétett kutatás szerint közel 90%-uk számolt be a túlélő kutyák viselkedésének megváltozásáról. A vezető szerző, Stefania Uccheddu, az olaszországi Veggianóban található San Marco Állatorvosi Klinika állatorvosa a CNET-nek elmondta, hogy a leggyakoribb viselkedési formák a fokozott figyelemfelkeltés, valamint az étel és a játék iránti kisebb érdeklődés voltak. Egyes esetekben a változás néhány hónapig tartott, míg másoknál évekig tartott.

Kép: Pixabay

Arra a kérdésre, hogy a tulajdonosok talán saját gyászukat vetítik-e ki háziállatukra, Uccheddu elmondta, hogy csapatában pszichológusok is dolgoztak, akik igyekeztek elválasztani a tulajdonos érzéseit a kutya viselkedésében bekövetkezett változástól. A szakemberek szerint a gazdák és a túlélő vagy az elhunyt kutya közötti közelség nem befolyásolta az eredményeket. Uccheddu úgy véli, a fő tényező, amely befolyásolta, hogy a túlélő háziállat gyászt mutatott-e, “a két kutya közötti kötődés minősége” volt. A háziállatok emberi társa egy tekintetben befolyásolta a válaszukat: ha a gazdájuk több dühöt, depressziót vagy traumát mutatott, a túlélő kutya is agresszívebben viselkedett.

“A kutyák szociális állatok. Bármikor, amikor már nincs köztük egy falkatagjuk, az egész rutinjuk megváltozik”

mondta Uccheddu. Hogy segítsenek nekik feldolgozni a veszteséget, a kutyatulajdonosoknak biztosítaniuk kell a kiszámíthatóságot a napjaikban, és továbbra is közös tevékenységeket kell folytatniuk velük. Mivel tanulmányuk önbevallásos adatokra támaszkodott, Uccheddu és kollégái remélik, hogy új kutatással egészíthetik ki a gyakorlati és etikai aggályokat. A gyászreakciókat számos állatnál, többek között bálnáknál, elefántoknál, madaraknál és más állatoknál is tapasztalták már. A főemlősökről például ismert, hogy hetekig hordozzák elhunyt kicsinyeiket.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

 

ForrásCnet