A Gender Pay Gap Bot megmutatta a nőnap álságosságát

Természetesen a Gender Pay Gap Bot sem úgy érti, hogy a nőnap csak egy felesleges hülyeség, hanem a képmutatásra igyekezett hangsúlyt fektetni. 

A nők számára sokszor igen hasznos szolgáltatást nyújtó Gender Pay Gap Bot tegnap megmutatta, hogy a nemzetközi nőnapon a Twitteren ezt ünneplő cégek milyen mértékben fizetnek kevesebbet női alkalmazottaiknak, mint férfi alkalmazottaiknak. A nőnapot már régóta kisajátítják a vállalatok annak érdekében, hogy a női szerepvállalás nyelvezetével és képeivel adjanak el nekünk dolgokat. Illetve mindemellett így kívánják magukat pozitív és progresszív fényben feltüntetni. Ha azonban valóban meg akarjuk érteni, hogy egy adott vállalat hisz-e a nők szerepvállalásának erősítésében, akkor a legjobb, ha a nemek közötti bérszakadékot vizsgáljuk. Gyakran nincs összhang aközött, amit mondanak és amit tesznek és a Gender Pay Gap Bot pontosan erre a képmutatásra világít rá.


Az Egyesült Királyságban a 250-nél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatoknak nyilvánosan meg kell osztaniuk a férfiak és nők közötti bérkülönbségekről szóló adatokat a szervezetükben. A nemek közötti bérszakadékra vonatkozó adatok tükrözhetik a férfiak és nők által a vállalatnál való munkavégzés során szerzett tapasztalatok egyenlőtlenségeit. Például gyakran használják barométerként a nemek közötti egyenlőség mérésére egy szervezeten belül azt, hogy egy vállalatnál milyen a megoszlás a jobban fizető felsővezetői, és a szerényebb pénzeket nyújtó alsóbb pozíciókban.

A Gender Pay Gap Botot az angliai Manchesterben élő Francesca Lawson szövegíró és Ali Fensome szoftverfejlesztő alkották meg (mindketten 27 évesek).  Lawson és Fensome ezeket a nyilvánosan elérhető adatokat használta fel egy olyan bot létrehozásához, amely azonosította a „nemzetközi nőnap” hashtaggel tweetelő brit vállalatokat és szervezeteket. Aztán szépen retweetelte a bejegyzést, csak éppen a nemek közötti bérkülönbségükre vonatkozó információkkal együtt. Ezt követően, amikor a cégek rájöttek, hogy ki lett teregetve a nyilvánosság elé a szennyes, sokan közülük  törölte eredeti IWD (International Women’s Day) szóló tweetjét, hogy ne jelenjen meg a bot hírfolyamában. Madeline Odent (@oldenoughtosay) Twitter-felhasználó elkezdte nyomon követni azokat a munkáltatókat, akik így cselekedtek, és azt tapasztalta, hogy több vállalat az IWD hashtag egy másik variációját használva tette közzé újra a bejegyzést. Ez Lawson szerint egy rendkívül gyáva dolog, és pontosan azt a benyomást kelti, hogy szégyellik a bérszakadékot, de mégsem tesznek a megszüntetése ellen semmit.

Az eredeti tweetek közül sokan brit vállalatoknál dolgozó mosolygós nők képeit és videóit használták valami hagymázas üzenettel arról, hogy milyen fontosak a női vezetők, és példaképek. A bot által hozzárendelt adatok szerint a nők átlag órabére jelentősen alacsonyabb, mint a férfiaké. Olykor akár 73 százalékkal is kevesebb. Jó példa a nőnapi álságosságra a NetApp, ami a hölgyeket éltető bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy bár nagyok az előrelépések, de még mindig harcolni kell az egyenlőségért, és a nemek közötti diszkrimináció, előítéletesség felszámolását. Aztán a Gender Pay Gap Bot retweetjéből kiderült, hogy a NetApp női alkalmazottai átlagosan 37 százalékkal kapnak kevesebb órabét, mint a férfiak.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?