Percenként mérő, folyamatos cukormonitorozó rendszer jön

A cukorbetegek és kezelőorvosaik is részletesebb képet kaphatnak a szervezet cukorháztartásáról a folyamatos cukormonitorozási rendszernek köszönhetően. 

A mobilapplikációval összehangolható glükózszenzor képes a nap 24 órájában percenként új cukorértéket mérni a betegnek, aki azonnal megoszthatja eredményeit orvosával vagy családtagjával. A valós idejű, folyamatos glükózmonitorozásnak köszönhetően a páciens és orvosa is betekintést nyerhet abba, hogy például az étkezés, a sportolás, vagy egyes gyógyszerek hogyan befolyásolják a beteg cukor-anyagcseréjét. A készülék képes időben figyelmeztetni a beteget a veszélyes értékekre, akár alvás közben is.


Magyarországon az ujjbegy-szúrásos vércukorszint-ellenőrzést elsőként a 77 Elektronika Kft. tette széleskörűen elérhetővé a cukorbetegek számára, most is tőlük származik az újdonság.

Valós idejű, folyamatos visszajelzés

A magyar vállalat 2022. márciustól tovább bővíti a cukorbetegség kezelését megkönnyítő eszközportfolióját, és az olasz A. Menarini Diagnostics együttműködésében itthon is piacra dobják a GlucoMen Day folyamatos cukormonitorozási rendszert (CGM).

A bárki számára hamarosan elérhető készülék abban különbözik az ujjbegyes vércukorméréstől, hogy a CGM valós idejű (percenként mér), dinamikus információt nyújt a glükózszint-változás sebességéről és irányáról, míg a hagyományos vércukormérő csak egy rövid „pillanatképet” ad a glükózszintről. A GlucoMen Day-t használó beteg így folyamatosan visszajelzést kap arról, hogy az étrend, a testmozgás és az alkalmazott diabéteszgyógyszerek vagy az inzulin milyen hatással van a glükóz-anyagcseréjére.

Mindennek köszönhetően a páciens és a kezelőorvosa is részletesebb képet kaphat a beteg szervezetének cukorháztartásáról, a bőrre helyezett szenzor segítségével kiderülhet, hogy mi okozza a vércukorszint nagymértékű változásait, és így kielemezhető, mit szükséges változtatni az alkalmazott terápiában.

A szenzort fájdalommentesen, tű nélkül a bőr felszíne alá helyezik egy egyszerű eszköz segítségével. A szöveti glükózszintet érzékelő szenzor a nap 24 órájában percenként méri annak értékét, és automatikusan továbbítja azt a ráépített adattovábbító segítségével egy okostelefonra vagy monitorra.

Kiknek javasolt?

A cukorbetegséggel élőket súlyos szövődmények fenyegetik, melyek elkerüléséhez kulcsfontosságú a vércukorgörbék állandó figyelemmel kísérése, és különösképp az ingadozások kiszűrése, elkerülése. A GlucoMen Day használata az úgynevezett „labilis cukorbetegek” esetében is javasolt, mivel az eszköz képes észlelni és értesíteni, ha glükózszint eléri az optimális céltartomány felső vagy alsó határát (hiper- vagy hipoglikémiás fázisba ér), sőt, az adatok alapján képes előre megítélni a trend alapján a veszélyes értékeket és időben figyelmeztetni erre használóját. Az eredmények és trendek ismeretében a páciens orvosa segítségével megoldást találhat a túl alacsony vagy túl magas cukorértékek normalizálására.

Emellett akkor is javasolt a CGM használata, ha a kismamáknál gesztációs diabétesz alakul ki – kiváltképp abban az esetben, ha inzulinos terápiát alkalmaznak a várandósság alatt. Előfordulhat továbbá az is, hogy a glükózszint ellenőrzését nemcsak napközben, de éjszaka is el kell végezni. Erre is kényelmes megoldást jelent a 24 órás készülék, hiszen óriási terhet vesz le a betegek válláról.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
HL

HL

Vérbeli hírező, aki az egyik ujját mindig a techvilág ütőerén tartja. Ezért mondjuk csak kilenc ujjal gépel, de így is elég gyorsan nyomja. Kedvencei a mobilok (azon belül is a Pixel).
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?