Kiberbiztonsági szakértők egy veszélyes appra figyelmeztetnek a Play Áruházban, amelyet jelszavak és érzékeny adatok ellopására terveztek.

Ugyan a Google sok mindent megtesz, hogy online alkalmazásáruháza, a Play Áruház biztonságos és megbízható felület legyen, még a legnagyobb odafigyelés mellett is előfordul, hogy egy káros program átcsusszan a védelmi rendszeren, és így az emberek telefonjaira is eljut. Most a Cleafy kiberbiztonsági csoportnak sikerült beazonosítania egy kártékony programot a Google alkalmazás-áruházában.

A problémás app a QR Code & Barcode – Scanner, amely legális szolgáltatást nyújtott (QR-kód és vonalkód-leolvasás), csakhogy a letöltést követően az app egy második alkalmazás, a QR Code Scanner: Add-On letöltését és telepítését kérte, amely már egy kártékony programot rejtett magában. A másodlagos app a TeaBot néven ismert trójait tartalmazta, amely bejelentkezésre vonatkozó adatokat gyűjt (például sms-ben kapott azonosítót) a felhasználó eszközein, de még arra is képes, hogy az adott készülékről élőben sugározzon videót a kiberbűnözőknek.

veszélyes adatok play
Fotó: Cleafy

A QR Code & Barcode – Scanner nevű alkalmazást ugyan már törölte a Google, ám eltávolításáig így is több, mint 10 ezer felhasználó telepítette a készülékére. Amennyiben valaki letöltötte a veszélyes alkalmazást, az lehetőleg minél előbb törölje az appot a mobiljáról, futtasson le egy antivírus szoftvert, továbbá ellenőrizze, hogy észlel-e gyanús mozgást a bankszámláján.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!