Egy tinédzser lehet a Lapsus$ hackercsoport feje

A Lapsus$ olyan cégekhez tört be a kibertérben, mint a Samsung, az Nvidia, és a Microsoft. Mindezt egy tizenéves vezetésével. 

A Bloomberg értesülései szerint egy brit tinédzsert gyanúsítanak a Lapsus$ hackercsoport tevékenységei miatt, aki hol „White”, hol „breachbase” néven jelenik meg az online térben. Azt azonban nem lehet tudni, hogy pontosan kiről van szó, mert egyrészt az életkora miatt sem hozzák nyilvánosságra, másrészt a hatóságok nem vádolták meg bűncselekménnyel. Illetve a Bloomberg szerint a fiatalt nem is lehetett minden Lapsus$ által végrehajtott tevékenységhez hozzákötni. A tinédzser édesanyja nem tud a fia ellen felhozott vádakról, de nem is igazán volt hajlandó beszélni erről, és a gyerekével folytatott interjútól is elzárkózott. Úgy tudni, a csoport székhelye Dél-Amerikában van, ahol egy brazil tinédzser is a tagja.


Összeomlott az internet online csalók MegaCortex, hacker, zsarolóvírus

Róla olyan információk vannak, hogy magas szintű képességei miatt eleinte azt gondolták az érintettek, hogy valamiféle automatizált tevékenység igyekszik hozzájuk betörni, és nem egy ember. Érdekesség, hogy a Lapsus$ a többi hackercsoporttól eltérően több közösségi felületen is megjelenik. Hétfőn állítólag Telegram-csatornáján tett közzé néhány olyan képernyőfotót, amit az Okta nevű céghez betörve készített. Ezek többek között belső anyagokról, illetve a Slack üzenetküldő alkalmazáson belüli csevegésekről készültek. A több mint 15 000 vállalatot ügyfélként számon tartó személyazonosság-hitelesítő óriáscég közölte, hogy ügyfeleinek körülbelül 2,5%-a lehetett érintett. A Microsoft is azután kezdett védekezni, hogy a csoport nyilvánosan közzétette a műveleteit, de a gigacég szerint amúgy is csak egyetlen fiókjukhoz sikerült hozzáférést szereznie.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?