Poszttraumás stressz miatt perelnek a volt TikTok moderátorok

A moderátorpáros szerint a TikTok nem tett meg mindent azért, hogy megvédje őket a poszttraumás stressztől, amit a felkavaró tartalmak okoztak. 

A CNET szerint két volt TikTok-moderátor beperelte a közösségi videóalkalmazást és annak anyavállalatát, azt állítva, hogy nem tettek eleget annak érdekében, hogy megvédjék őket attól, hogy érzelmi traumát szenvedjenek a grafikus tartalmak megtekintése miatt, amelyek felügyeletére alkalmazták őket. A csütörtökön benyújtott és az NPR által korábban ismertetett szövetségi perben Ashley Velez és Reece Young – akik mindketten harmadik félként szereplő cégeken keresztül végeztek moderátori munkát –  azt állítják, hogy 12 órás munkanapokat töltöttek „undorító és sértő tartalmak” áttekintésével, ami érzelmi sebeket okozott nekik. A perirat szerint a legrosszabb videók némelyike állatkínzást, gyermekbántalmazást, felkavaró pornográfiát és még gyilkosságokat is bemutatott.


A kínai tulajdonú alkalmazásba, amelynek több mint 1 milliárd havi aktív felhasználója van, naponta több millió videót töltenek fel. A Velezhez és Younghoz hasonló, mintegy 10 000 moderátor ellenőrzi a tartalmakat, hogy azok ne tartalmazzanak a periratban foglalt jeleneteket. A kereset azt állítja, hogy a TikTok és tulajdonosa, a ByteDance megsértette a kaliforniai munkajogot, mivel nem biztosított megfelelő mentális egészségügyi kezelést, hogy segítsen a moderátoroknak kezelni a szorongást, a depressziót és a poszttraumás stresszt, amelyet az ilyen tartalmak okozhatnak.

Tiktok felvásárlás
Forrás: Rolling Stone

Mindkét felperes vállalkozó volt, akik külön cégeknek dolgoztak, de a perben azt állítják, hogy a TikTok és a ByteDance úgy irányította a napi munkájukat, hogy a fizetésüket közvetlenül ahhoz kötötte, hogy mennyire jól moderáltak, és nagyon kemény kvóták teljesítésére kényszerítette őket. A kereset szerint titoktartási megállapodásokat is alá kellett írniuk, amelyek megakadályozták őket abban, hogy bárkivel is megbeszéljék, mit láttak. A TikTok illetékesei nem reagáltak azonnal a CNET megkeresésére, de az NPR-nek azt mondták, hogy a vállalat „törekszik arra, hogy gondoskodó munkakörnyezetet teremtsen alkalmazottai és vállalkozói számára”.

Természetesen nem ez az első ilyen tartalmú per, hiszen a Facebook 2020-ban 52 millió dolláros egyezséget kötött moderátorainak egy csoportjával. Ez a csoport 2018-ban nyújtott be keresetet, amely szerint a moderátorok hasonló poszttraumás stresszt szenvedtek el a tartalmak miatt, amelyeket meg kellett nézniük. A TikTok elleni per kártérítést és jogi költségeket követel, valamint egy olyan alap létrehozását, amelyből egy orvosi megfigyelési programot finanszíroznak, amely a két felperes, valamint mások, akik később csatlakozhatnak a perhez, folyamatos szűrését, diagnosztizálását és kezelését irányítja.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?