Ijesztő vagy nagyon menő a Dyson légszűrős fejhallgatója?

A Dyson Zone a Dyson első viselhető, fejhallgatóval egybeépített légtisztítója, mely zaj- és légszűrő rendszerével egy mai, zsúfolt város két problémájára kínál megoldást egyszerre.

A Dyson ma bemutatta a Dyson Zone légtisztítós fejhallgatót, a cég első viselhető eszközét. Első gurtásra ez azért elég bátor húzás, mert itt nem csak egy egyszerű fülesről beszélünk, hanem egy zajszűrős, a teljes fület befedő fejhallgatóról, amely egyszerre biztosít kellemes zenét a fülnek és tiszta levegőt az orrnak és a szájnak. A készülék több mint egy évtizedes kutatás és fejlesztés eredménye és akár forradalmi változást is hozhat a viselhető technológia terén. Legalábbis vidámabb hellyé teheti az utcaképeket, ha kellően elterjed.


A kényelem az első

Minden ember fejformája egyedi, ezért egy, afej nagy részét elfedő készülék megtervezésénél a formavilág talán az egyik legfontossabb tényező. A tervezők itt állítólag a lónyereg formájából és kialakításából merítettek ihletett: úgy tervezték meg a készüléket, hogy a súlyt a fej oldalára, ne pedig a fej tetejére helyezze. A nyereg jellemzően a ló gerince fölött ível és így a terhelést a gerinctől balra és jobbra lévő területekre osztja el: ezt a megoldást alkalmazták a fejpánt központi párnájánál is.

Dyson Zone

A tervezők számára elengedhetetlen volt az érintkezés nélküli megoldás is, mivel így elkerülhető a diszkomfort érzet és az irritáció. Az arcpajzs megtervezése kritikus elem volt, ennek és a légáramlási útvonalaknak a kialakítása biztosítja a tiszta levegőt a viselő számára. Az arcpajzs kialakítása, valamint a két irányból érkező légáramlatot összevegyítő központi hálószerkezet biztosítja, hogy a szűrőkből kiáramló tisztított levegő megfelelően jusson el az orrhoz és a szájhoz oldalszélben is úgy, hogy közben a különböző arcformákhoz is illeszkedik.

A fülhallgatókban található precíziós kompresszorok a levegőt a kétrétegű szűrőkön keresztül szívják be, melyek az intelligens tervezésnek köszönhetően a lehető legjobban használják ki a rendelkezésükre álló szűk helyet.

A negatív töltésű elektrosztatikus szűrőközeg felfogja az ultrafinom részecskéket, például az allergéneket, valamint a fékport, az ipari égés és az építőipar által kibocsájtott szennyeződéseket. A káliummal dúsított szénréteg felfogja a városi gázszennyező anyagokat, például a nitrogén-dioxidot és az kén-dioxidot. A kompresszor a megtisztított levegőt a viselő orrához és szájához irányítja az érintkezésmentes arcpajzson keresztül, amelynek aerodinamikus kialakítása a viselő orrához és szájához vezeti a megtisztított levegőt.

A hangzás sem utolsó

A készülékhangminőségét nyilvánvalóan majd csak egy teszt után tudjuk minősíteni, de a zajszűrésről azért kaptunk információkat:

A Zone kialakításából adódó passzív csillapítása az aktív zajszűrésért (ANC) felelős  mikrofoncsoporttal kiegészülve csökkenti a nem kívánt környezeti zajokat és motorhangokat úgy, hogy mindenhol – otthon, a munkahelyen és útközben is fejlett zajszűrést biztosít. A nagyméretű fülpárnák a hallgató fülére simulnak, a habsűrűséget és a fejpánt szorítóerejét pedig a kényelmet és az optimális zajcsökkentést szem előtt tartva alakították ki a mérnökök.

Dyson Zone

Mindent összevetve a Dyson Zone elég komoly esélyesként indul az „első negyedév legérdekesebb kütyüje” címért…

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?