Több száz új emlősfaj csak arra vár, hogy felfedezzük

Egy halom olyan emlősfaj van a bolygón, amit még nem fedeztünk fel, bár inkább a kisméretű jószágokra kell gondolni. 

A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban hétfőn megjelent tanulmány érdekes megállapítással indít: „Becslések szerint a Föld fajainak mindössze 1-10%-át írták le hivatalosan”. Bár rengeteg emlősfaj került eddig azonosításra, a fejtegetés szerint még több száz felfedezésre váró faj lehet odakint. Persze nem olyan méretű élőlényekre kell gondolni, mint egy elefánt, oroszlán, vagy kőszáli kecske. Az ismeretlen fajok valószínűleg kistestűek, mint amilyenek a rágcsálók. Némelyikük hasonlíthat a már ismert fajokra, de genetikai vizsgálatokkal és tanulmányokkal meg lehetne különböztetni őket hasonmásaiktól. Az Ohiói Állami Egyetem hallgatója, Danielle Parsons által vezetett kutatócsoport egy szuperszámítógépet hívott segítségül, hogy 4310 emlősfaj génszekvenciáit elemezze, és ezt kombinálta a helyről, a környezetről és az élettörténetről szóló információkkal.


„Elemzésünk alapján óvatos becslés szerint is több száz olyan emlősfaj van világszerte, amelyet még nem azonosítottunk”

– mondta a tanulmány társszerzője, Bryan Carstens, az Ohio State biológiaprofesszora közleményében. Míg a fajoknak csak egy töredékét rendszerezték hivatalosan az egész bolygóra tekintve, az emlősök elég jól le vannak fedve. Carstens becslése szerint közel 80%-ukat már azonosították, amit a biológus annak tulajdonít, hogy az ember érdeklődik a nagyobb és velünk közelebbi rokonságban álló állatok iránt. A tanulmány többet tett, minthogy segített a kutatóknak megbecsülni az ismeretleneket. Azt is megjósolta, hogy a még fel nem fedezett fajok valószínűleg hol találhatók meg. Az egyik lehetséges forró pont a trópusi esőerdők vidéke, amelyekről már ismert, hogy rengeteg és sokféle emlősnek adnak otthont. A tanulmány arra ösztönözheti a tudósokat, hogy folytassák az állatvilág kutatását, és mélyebben foglalkozzanak a kisemlősökkel, amelyek valójában különálló fajok lehetnek. Egy új emlősfaj felfedezése és leírása nem csupán arról szól, hogy feljegyezzük őket. „Ez a tudás fontos azoknak, akik természetvédelmi munkát végeznek” – mondta Carstens. „Nem tudunk megvédeni egy fajt, ha nem tudjuk, hogy létezik. Amint valamit fajként nevezünk el, az sok jogi és egyéb szempontból is számít”.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?