Samsung Galaxy A53 teszt: Ilyen lett a Samsung új középkategóriás telefonja

Milyen a képminősége? Mire jó? Mennyit bír az akksija? Hogy szól? Megéri az árát? Ezt tudja a Samsung Galaxy A53.

A globális telefonos piacot uraló Samsung kínálatának gerincét képezi az „A” család, amelyben a csúcskategóriás modelleknél kisebb tudású, ám olcsóbb termékeket gyűjtötték össze. Az A53 e vonal egyik legújabb tagja, amelyet nem régen mutattak be, és amely már Magyarországon is megvásárolható. Megnéztük, hogy mit tud és, hogy kinél válhat be.


Samsung A53

Külső

Semmi extrát nem kínál megjelenésében a termék, teljesen átlagos dizájnnal bír. A fémes hatású készülékház talán picit markánsabb a megszokottnál, a kávák vékonyak, a kijelzőbe vágott kamerasziget sem hiányzik, de ez ma már a belépő szinten is teljesen általánosnak számít.

Samsung A53

Ergonómia: A cég többi telefonjához hasonlóan az összeszerelés kifogástalan. A gombok könnyen elérhetőek, nem lötyögnek, jó helyen vannak. A fogása kényelmes, nem csúszkál, az ergonómiára nem lehet panasz, és az is érződik hogy nem gagyi, filléres anyagokat használtak. A hátlap műanyagból van, de nem a kopogós, ciki fajtából szerencsére.
Strapabíró kialakítás: IP67 minősítésű, azaz por- és vízálló. Remek. Viszont az ütéseket nem tolerálja, szóval ettől függetlenül egy tokot nem árt neki venni.

Samsung A53
USB: USB Type-C 2.0, korrekt.
Fejhallgató csatlakozó: Lehagyták. Szomorúság.
Képernyő/készülékház arány: 85,4%, totál átlagos érték. Ebből is látszik, hogy a külső nem valami nagy durranás.
Ujjlenyomat olvasó: Van. A képernyő alá építették, egész jól hatásfokkal működik, és gyors is.

Samsung A53
Méret: 159.6 x 74.8 x 8.1 mm, nagy.
Súly: 189 gramm. Átlagos.

Kijelző

Az átlagnál lényegesen jobb a Samsung A53 képernyője, ám azért a mai csúcsmodellektől picit elmarad.

Samsung A53

Paneltechnológia: Super AMOLED, a lehető legjobb.
Méret: 6,5 inch. Szép nagy.
Felbontás: 1080 x 2400 pixel, ilyen méret mellett ez jó, de nem extrémen kiemelkedő felbontásnak számít, amit a 405 ppi pixelsűrűségi adat is alátámaszt. Félreértés ne essék: A részletességgel nincs gond, a finom átmenetek visszaadása megoldott, a vonalak simák, a kép kellően éles. De az is tény, hogy mondjuk a Samsung S22 mobilok e téren jobban teljesítenek.
Képfrissítési ráta: 120 Hz, azaz a termék másodpercenként 120 képkocka megjelenítésére képes. Ez jobb, mint az mint az átlagosnak számító 60 Hz, hiszen dupla annyi képkoca áll rendelkezésre. De elmarad a jelenlegi legjobbnak számító 144 Hz-es kijelzőktől, igaz, csak minimálisan és a különbség gyakorlatilag érzékelhetetlen. (A nagy képfrissítési ráta fontosságáról itt írtunk korábban. )

Samsung A53
Mozgásmegjelenítés: A várakozásoknak megfelelően hibátlan. Semmilyen anomália nem tapasztalható.
Megjeleníthető színek száma: 16 millió. Átlagos. A legjobb mai modellek már milliárd felett tudnak, igaz kétszer ennyibe kerülnek.
Színek: A egyedi pixelvezérlésnek köszönhetően a tónusok markánsak, ragyognak, fátyolosságnak nyoma sincs. A színek szépek, organikusak, és a színhőmérséklet módosítható.
Betekintési szög: Hibátlan.
HDR: Támogatott, még a jelenlegi legjobb HDR10+ szabvánnyal is boldogul.
Fényerő: A méréseink szerint 820 nit a maximális fényerő. Ez elmarad a világ legjobb telefonjaitól (például van olyan Samsung telefon, ami 25 százalékkal jobb fényességet produkál), ám így is elég ahhoz, hogy érzékelhető legyen a HDR effekt. A fényerő elég ahhoz, hogy napfényben is látható maradjon a kép.

Samsung A53
Minimális fényerő: 1,2 nit. Elég alacsony ahhoz, hogy vaksötétben se legyen zavaró.
Védőüveg: Corning Gorilla Glass 5. Bár nem a legjobb üveg ami létezik, de papíron ez is hatékonyan képes megóvni a karcolásoktól, ütésektől, legalábbis elméletileg, mert a tesztelés során nagyon vigyáztunk rá.

Teljesítmény

Nagyjából a harmadik ligát képviseli jelenleg a Samsung A53 a teljesítmény terén, messze elmaradva a jelenlegi élvonaltól. Ez azt jelenti, hogy e téren már befigyelnek kompromisszumok, például a legjobb grafikájú játékok esetén előfordul, hogy vissza kell venni a csúcsbeállításokból, és a 8K videórögzítésről is le kell mondani.

Samsung A53

A nagy felbontású videók és képesek komplex szerkesztésére nem az igazi, de ezt amúgy sem mobillal szokta az ember csinálni. A netes oldalak betöltése, appok futtatása kellően gyors, e téren a telefon csak egy hajszállal van lemaradva a mai legjobb telefonoktól. A chatelés, levelezés, videótelefonálás stb. is problémamentes, tehát általános hétköznapi használatra is kiválóan alkalmas.

Samsung A53

Hardver: 8 magos Exynos 1280 (5 nm), (2 db. 2.4 GHz Cortex-A78 & 6 db. 2.0 GHz Cortex-A55 magok), Mali-G68 grafikus vezérlő, 6 GB RAM, Adreno 642L grafikus chip. Ez semmilyen téren nem számít csúcshardvernek, de az átlagosnál jobb.
Mire jó: Fentebb kitértünk rá.
Adattárolásra szolgáló memória: 128 GB, ez a kötelező minimum ezen a szinten.
Oprendszer: Android 12 alapú One UI 4.1 saját rendszer. Nagyon jó, gyors, stabil, tud magyarul, tele van extrákkal.
Melegedés: Hajlamos kicsit átmelegedni, ha maxmális fordulatszámon pörög a hardver, de ennek mértéke nem zavaró vagy túlságosan kellemetlen.
5G: Támogatott a legújabb és legjobb mobilkommunikációs adatátvitelű technológia használata.

Hang

E téren meglehetősen átlagos teljesítményt nyújt.

Beépített hangszóró: A maximális hangereje totál középszerű. Ráadásul a tisztasággal, arányokkal akadnak problémák, zajosodás nem igazán érzékelhető. A basszusok továbbra is hiányoznak, emiatt a végeredmény kicsit steril.
Fül-/fejhallgatóval: Sokkal-sokkal jobb a végeredmény, ilyenkor lehet használni zenehallgatásra is, ha valakinek nincsenek különösebben extra igénye.

Samsung A53

Energia

Akkumulátor: 5000 mAh, nem cserélhető telep, ami a megszokottnál nagyobb kapacitást jelent. Az üzemidő ebből fakadóan kifejezetten jó, használattól függően 9-13 óra között mozog, ami szuper eredmény.
Gyorstöltés: 25 wattos, ami jelentősen elmarad a jelenlegi csúcsot jelentő 120 wattos telefonoktól. Nagyjából 70 perc alatt tölti fel teljesen a telefont a nulláról.
Vezeték nélküli töltés: Nem támogatott, de túl lehet élni.

Kamera

A mai trendeknek megfelelően sokoldalú képalkotási lehetőségeket biztosító többkamerás rendszert pakoltak a hátuljára. És a valóságban is azt tapasztaltuk, hogy lehet vele jó fotókat lehet vele lőni. Viszont azért hibátlannak nem neveznénk, bőven van még hova előre lépni.

Samsung A53

Hátlapi fotó

Főkamera: 64 MP, f/1.8 rekeszértékű, optikai stabilizátorral és fázisfókusszal ellátott modul. Nappal és este is lehet vele remek képeket lőni. A dinamika rendben van, a túlszaturáltság nem vészes. Ez a kategóriájában egy remek egységnek számít.
Ultraszéles látószögű: 12 megapixeles, f/2.2 rekeszértékű, 123 fokos kamera. Kevés fénynél sajnos felejtős, és a dinamika terén sem olyan erős, mint a főkamera. De attól függetlenül még lehet vele nappal/erős mesterséges fénynél szuper képeket készíteni.

Samsung A53
Makró: 5 MP, f/2.4 rekeszértékű. Csak napfénynél használható, de akkor is hajlamos elbénázni a végeredményt a közeli célpontok levadászására szánt kamera.
Portré mód: Van, köszönhetően az 5 megapixeles mélységkamerának és többé-kevésbé jól működik. A szoftver elég jó hatékonysággal homályosítja el a képrészleteket, hogy meglegyen a mélységélesség illúziója.
Zoomkamera: Nincs, digitális nagyítást lehet választani, de nem ajánljuk senkinek.

Samsung A53

Hátlapi videó

Felbontás: 4K van, de csak 30 képkocka/másodperc rögzítési sebességgel. Full HD-nál már ezzel sincs, gond, de hát ez már totál alap a belépő szinten is. A videók minősége egyébként teljesen vállalható. Nyilván nem ezzel fogják forgatni az új Terminátort, szóval csodákat várni felesleges.
Stabilizátor: Van benne digitális stabilizációs technológia, ami jól jön a mozgás közben végzett videózásnál.
Lassítás: Van! Remek. Szuperlassítás sem hiányzik, amivel tényleg nagyon bomba anyagokat lehet összehozni.

Samsung A53

Előlapi fotó/videó

Fotó: 32 megapixeles széles látószögű, f/2.2 rekeszértékű kamera. A minőség elfogadható, de azért a nyomába sem ér annak, amit a hátlapi főegység produkál.
Videó: 4K a maximum felbontás 30 FPS mellett, az átlagosnál jobban teljesít a videózásnál a kevés fénynél is, ami vloggereknek, bloggereknek fontos lehet.

Ár

Samsung A53 5G – 180 000 forint. Sajnos a gyenge forint és a nemzetközi ellátási nehézségek miatt nagyon felment az elektronikai eszközök ára. Úgyhogy ez az összeg nem számít túlzásnak egy új, ilyen kaliberű telefonért.

Kinek ajánljuk – Samsung A53

– Középkategóriás mobilban gondolkodik
– Sokoldalú készüléket keres, de nem akar vagyonokat fizetni
– Kezdő vlogger, YouTuber
– Játszana is, de nem zavarják a kompromisszumok
– Filmezésre is használja a telefonját
– Szereti a gyönyörű színeket és végtelen kontrasztot
– Fontos a kiemelkedő üzemidő

Kinek nem ajánljuk – Samsung A53

– Csúcsmobilt keres
– Villantós telefonra vágyik
– Esportra keres készüléket

Még több információ a Samsung A52s telefonról a termék hivatalos oldalán.

 

  • Dizájn
    (4)
  • Kijelző/képminőség
    (4.5)
  • Teljesítmény
    (3.5)
  • Kamera
    (4)
  • Hang
    (3.5)
  • Akkumulátor
    (4.5)
  • Ár/érték arány
    (4)
4

Összegzés

A Samsung A53 5G egy igazi középkategóriás telefon, amely bizonyos tulajdonságaiban többet nyújt, mint a nagy átlag, és teljesen jól is néz ki.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?