Készül a gigantikus NASA csúzli

Ez a csúzli arra lenne jó, hogy költséghatékonyan lövöldözzön műholdakat az űrbe, a jelenlegi metódusok helyett. 

Folyamatosan megy a fejtörés azon, hogy miként lehetne minél kevesebb pénzből végrehajtani a kilövéseket. Így például Elon Musk azon dolgozik, hogy többször használható rakétákkal tudjon működni, míg a NASA olyasmin ügyeskedik, ami tulajdonképpen egy szép nagy csúzli. Ennek részeként partnerségre lépett a SpinLaunch vállalattal, hogy teszteljék tömeggyorsító indítórendszerüket, amely gyakorlatilag műholdakat juttat az űrbe. Az amerikai Szabadság-szobor méretű szuborbitális tömeggyorsító egy forgó szénszálas kart használ a „töltet” űrbe juttatásához. Ez azért lehetséges, mert a kar akár 8000 km/h sebességgel is képes forogni egy 90 méter átmérőjű acél vákuumkamrában, ami nagyon üzemanyag-takarékos kilövést eredményez.


A SpinLaunch azt tervezi, hogy még ebben az évben egy fejlesztési tesztrepülésen lövi ki a NASA első hasznos terhét, és az összegyűjtött adatok segíthetnek majd a két szervezetnek a rendszer értékelésében, fejlesztésében a jövőbeli repülési lehetőségek szempontjából. Ez a fajta indítás a tipikus rakéták üzemanyagának és szerkezeteinek 70%-át kiküszöböli, miközben a meglévő ipari hardvert és az általánosan elérhető anyagokat használja fel az innovatív gyorsítórendszer megépítéséhez. Ki tudja? Ha ez az egész beválik, akkor valóban sokkal költséghatékonyabban lehet majd bármit az űrbe juttatni, ami oda való. Jonathan Yaney, a SpinLaunch alapítója és vezérigazgatója szerint ami csupán egy innovatív ötletként indult, az végül egy olyasfajta végeredményt érhet el, amely megváltoztathatja az eddigi kilövési rendszereket.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?