Orosz kibertámadást hárított el a SpaceX Ukrajnában

A Pentagon egyik fejese szerint a SpaceX gyorsabban hárította el az orosz kibertámadást, mint amire az amerikai hadsereg képes lett volna. 

Elon Musk a háború kitörése után nem sokkal aktiválta Ukrajnában a Starlink-szolgáltatást, miután Mihajlo Fedorov ukrán miniszterelnök-helyettes, aki a digitális fejlesztésért felelős miniszteri posztot is betölti, a Twitteren kért segítséget az akadozó ukrán internet miatt. „Míg Ön a Marsot próbálja kolonizálni, Oroszország megpróbálja elfoglalni Ukrajnát. Míg az Ön rakétái sikeresen leszállnak az űrből, az orosz rakéták a civileket támadják” – írta Fedorov. Musk viszonylag hamar, mintegy tíz órával később reagált is az üzenetre, megírva, hogy aktiválta Ukrajnában a Starlink-hálózatot, valamint, hogy úton vannak a szolgáltatáshoz szükséges eszközök, amelyek nem sokkal később valóban meg is érkeztek az országba.


Elon Musk március 25-én arról beszélt, hogy a Starlink eddig sikeresen ellenállt a különféle feltörési- és zavarási kísérleteknek. Sőt nemcsak hogy ellenállt, de Dave Tremper, a Pentagon egyik vezető tisztviselője szerint az internetes műholdsereg gyorsabban tudott visszaverni egy orosz kibertámadást, mint amire az amerikai hadsereg képes lett volna. „Az, ahogyan ezt csinálták, szemet gyönyörködtető volt” – mondta Tremper.

Fontos megemlíteni, hogy a szilícium-völgyi üzletember nem ingyen tette mindezt, a Starlinket birtokló SpaceX mintegy 3 millió dollárt, átszámítva k. 1 milliárd forintot kapott az amerikai adófizetők pénzéből, amiért Ukrajnában is bekapcsolta  a műholdas internetet, és elszállította az ehhez szükséges eszközöket az országba.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?