Kanada a Holdon is büntethetővé tenné a gaztetteket

Napirenden van Kanadában egy olyan jogszabály, amelynek értelmében büntethetővé válnának a Holdon, a Holdra utazás és a Holdról való hazatérés alkalmával elkövetetett bűnök. 

Az előterjesztett törvény arról rendelkezik, hogy minden bűn, amit az űrben követnek el, ugyanúgy büntethető legyen, mint a Földön, így zárva ki az öntörvénykezést a világűrben. A Nemzetközi Űrállomáson az asztronautákra egyébként mindig annak az országnak a törvényei vonatkoznak, ahonnan érkeztek: ha például egy amerikai állampolgár bűnt követ az űrállomáson, akkor annak az amerikai bíróság előtt kell felelnie.


Kanada azért döntött a Holdra történő büntetőjog kiterjesztése mellett, mert a NASA Holdat-célzó Artemis programjában tevékenyen részt vesznek. A jogszabály elsősorban a kanadai űrhajósokra vonatkozik, ám abban az esetben más országok űrhajósait is bírálnák, ha a legénység egy kanadai tagja ellen követnének el bűncselekményt, vagy ha egy kanadai járművön kerülne sor a bűn elkövetésére.

2019-ben merült fel először, hogy bűntényt követtek el a világűrben: az amerikai Anne McClaint korábbi párja vádolta meg azzal, hogy a NASA rendszerén keresztül feltörte a bankszámláját. Úgy tudni, a McClaint megvádoló nő csak félrevezette a hatóságokat, így az űrhajóst felmentették a vádak alól.

Az űrben jelenleg az ENSZ által felvázolt űrtörvény van érvényben, amelyet 1967 óta nem módosítottak, így okkal adódik a kérdés, hogy az űrturizmus beindulásával vajon kellő visszatartó erővel rendelkeznek-e a majd most hatályban lévő jogszabályok.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?