Melyik a legjobb és legrosszabb Star Wars film?

A klasszikus Star Wars trilógia természetesen felülmúlhatatlan, ezzel szemben azonban a későbbi részekben akadnak jobb és rosszabb darabok. 

Nehéz elképzelni, hogy a civilizált világban létezne olyan ember, akinek a Star Wars neve nem mond semmit. A Cnet úgy gondolta, ha már most volt a nemzetközi Csillagok Háborúja nap,  sorba rakja az univerzum kapcsán született filmalkotásokat, mégpedig értékelésük alapján. A lista összeállítása a Metacritic pontokra támaszkodik, és ezek képezik a sorrend alapját, ami a következő:


12. A klónok háborúja (CGI), Metacritic: 35 – annak ellenére, hogy a pontszám alacsony, a 8,5 millió dolláros büdzsével rendelkező alkotás 68 millió dollárnyi bevételt hozott.

Kép: Denofgeek

11. Baljós árnyak, Metacritic: 51 – ez volt az a rész, amit a rajongók leginkább vártak, mint előzményfilmet, ám az értékelések alapján nem feltétlen váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ennek ellenére az ifjú Anakin fogatversenyét is felvonultató mozi 1 milliárdos bevételt hozott.

10. (holtversenyben) A klónok támadása, Metacritic: 54 – az erőteljes szerelmi szálat felvonultató film sokak szerint túl hosszú, túl unalmas, és túl béna.

Kép: Culture Slate

Ez a rész hozta a legkevesebb bevételt, ami még ebben az esetben is 640 millió dollárt jelent.

 

10. (holtversenyben) Skywalker kora, Metacritic: 54 – A kasszasikerek terén a Skywalker kora elmaradt elődei, Az ébredő Erő és Az utolsó Jedik mögött, de ennek ellenére nagy számokat produkált. Hazai viszonylatban a film az első öt nap alatt több mint 225 millió dolláros bevételt produkált.

Kép: Screen Rant

8. A Jedi visszatér, Metacritic: 58 – nos, ebben az esetben valószínűleg az internet korának köszönhető Metacritic pontszám, és a film sikere azért nincs összhangban, mert akik pontoznak, már mai filmeken nőttek fel. Így pedig nehéz egy klasszikus darabnak felvennie a versenyt, hiszen sokan a látványra mennek. Igaz, a kritikusok is lehúzták, mondván, a sok szaladgáló ewokkal operáló mozi vége szinte már majdnem giccses. Ugyanakkor ez az akkor nézőket vélhetően egyáltalán nem zavarta, hiszen 572 millió dollárt hagytak a mozik pénztárjánál.

Kép: IMDb

7. Solo: Egy Star Wars történet, Metacritic: 62 – A kritikusok kedvelték, de nem szerették a második önálló filmet. Christopher Orr, a The Atlantic munkatársa szerint a forgatókönyv és a rendezés rendben van, de nincs semmi figyelemre méltó. A 392 millió dolláros bevétel sem arról árulkodik, hogy nagyott durrant volna a film. R

StarWars.com

6. Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet, Metacritic: 65 – az első önálló SW mozi jó kritikákat kapott, így például akadt olyan kritikus, aki szerint ez a film mutatja meg, hogyan lehet újradefiniálni a SW világ mozijait. A Rouge One sikerét az 1 milliárd dolláros bevétel is alátámasztja.

Kép: NYT

5. A Sithek bosszúja, Metacritic: 68, George Lucas utolsó élőszereplős mozija szintén kasszasikert hozott, hiszen közel 850 millió dolláros bevétele 30 százalékkal több, mint A klónok támadásáé.

Kép: The Indiependent

4. Az ébredő Erő, Metacritic: 81, ez a film volt a Disney fémjelezte felvásárlás utáni első alkotás, amely a karakterek új generációját hozta, így köztük Rey-t (Daisy Ridley) és Finnt (John Boyega). Fergeteges fogadtatásban részesült, amit elég jól jelez a 2,1 milliárd dolláros bevétel, ami talán annak is köszönhető, hogy Leia (Carrie Fisher), és Han (Harrison Ford) is felbukkan benne.

Kép: VOX

3. A birodalom visszavág, Metacritic: 82, a közönségnek és a kritikusoknak egyaránt bejött a film, ami egy kicsit sötétebb hangulatú volt, mint elődje. A kassza is szépen csengett, hiszen 1980-as léptékben a 400 millió dolláros bevétel konkrétan pénzesőt jelentett.

Kép: IMDb

2. Az utolsó Jedi, Metacritic: 85, újfent sajátos hangulatot hordozott, és a kritikusok el voltak tőle ájulva, de érdekes módon a bevételek nem feltétlen tűntek eget rengetőnek. Ez azonban csak akkor tűnik fel, ha tudjuk, hogy mennyit hozott Az ébredő Erő, mert ahhoz képest az 1,3 milliárd dollár valóban nem tűnik soknak.

1. Csillagok Háborúja (Egy új remény), Metacritic: 90, az 1977-ben megjelent filmről egyértelműen kijelenthető, hogy filmtörténetileg is forradalmi alkotás volt. Luke Skywalker (Mark Hamill) a blockbuster-korszak arca és filmes ikon lett. Nincs mit csodálkozni ezen, hiszen Lucas és csapata olyan látványt adott a nézők szeme elé, ami a 70-es évek második felében egyszerűen retinapukkantó volt. A közönség nem tudott betelni a szereplőkkel, és a film terjedését követően megjelentek a különféle babák, párnák, pólók, stb. A 786 millió dolláros rekordbevétel pedig azóta is az egyik legjobb, amit hozni lehetett.

Kép: IMDb

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?