A Fujitsu Esprimo Q7010 segítségével néztük meg, hogy mire jó egy Mini PC.

Mini PC, az meg mi?

Az úgynevezett Mini PC-k, azaz törpe számítógépek érdekes állatfajnak számítanak az IT univerzumban. Valahol a asztali gépek és a laptopok között helyezkednek el a légüres térben. Lényegesen kisebbek, mint egy hagyományos PC, ebből fakadóan könnyen hordozhatóak, akár egy táskába beleférnek. Ezzel tehát a laptopkra hasonlítanak, viszont nincsen képernyőjük, tehát a notebookokkal ellentétben önmagukban nem használhatóak.

 Fujitsu Esprimo Q7010

De többek között ennek köszönhetően az áruk lényegesen alacsonyabb, mint az ugyanolyan teljesítményű laptopoké.
Az említett Fujitsu Esprimo Q7010 például 18,5 centiméter széles, 19 centiméter mély és 5,4 centiméter magas, és csak másfél kilót nyom. Azaz akár egy kisebb aktatáskába, hátizsákba is gond nélkül befér. Nem szükséges a földre tenni, egy kisebb asztalon is vidáman elfér, ráadásul jól is néz ki, és még a falra is egyszerűen felrakható egy szabványos konzol segítségével. A kis méret nem ment a csatlakozókínálat rovására, hiszen ki- és bemenetekkel alaposan megszórták, van rajta például pár USB, DisplayPort, HDMI és fejhallgató port is. E téren sokkal közelebb áll a hagyományos PC-khez, mint a laptopokhoz.

Bekapcsolva

A Fujitsu Esprimo Q7010 alapvetően egy munkára-tanulásra-átlagos hétköznapi használatra szánt eszköz, ami a hardveren is meglátszik. A 11. generációs Intel Core i7 processzor és 16 GB RAM került, a dedikált videókártya viszont hiányzik. A grafikus megjelenítésről az integrált Intel HD Graphics 610 grafikus chip felel, ami azt jelenti, hogy a jobb grafikájú játékokat, 3D-s vagy tervező alkalmazásokat el lehet felejteni. Amire kitalálták, arra viszont bombajó, hiszen az irodai szoftverek úgy futnak, mint az álom, a netezés, levelezés is villámgyors. A legtöbb Mini PC egyébként hasonló, hiszen fizikai okok miatt nincs bennük hely egy nagyobb erejű videókártyának, így például az asztali gamer PC-kkel vagy a hatalmas gamer notikkal szemben nincs esélyük teljesítmény terén.

 Fujitsu Esprimo Q7010
Azt viszont fontos megjegyezni, hogy ennek köszönhetően például a hűtéssel tudnak játszani a mérnökök. A Fujitsu Esprimo Q7010 passzív hűtést kapott, azaz nincsenek benne ventilátorok, magyarán teljesen halk. Ennek köszönhetően pedig akár HTPC-nek (házimozi PC) is használható, hiszen a nagy felbontású médiaállományokkal kiválóan boldogul. Ehhez pedig a tárhely is rendelkezésre áll, hiszen egy 3,5″-es SSD-nek vagy HDD-nek van benne hely, illetve egyszerűen csatlakoztatható hozzá külső adattároló is az USB-k vagy a SATA csatlakozók révén. A nálunk járt változatba egy 1 TB-os SSD került, ami teljesen korrekt kapacitás.

Személyes igények – Kinek jó?

A mini PC-ke egyik nagy előnye, hogy sokkal inkább személyre szabhatóak, mint a laptopok. Ráadásul azoknál lényegesen egyszerűbben és olcsóbban fejleszthetőek, tisztíthatóak és javíthatóak.

 Fujitsu Esprimo Q7010
Egy Fujitsu Esprimo Q7010 vagy hozzá hasonló mini PC tehát azoknál válhat be, akiknek nincs szükségük egy laptopra, de kicsi, kompakt gépre van szükségük, amit akár egyszerűen hazavihetnek a munkából vagy a suliból, vagy egyszerűen egy olyan gépet szeretnének, ami diszkrét és alig foglal helyet. Az árról már korábban nagy vonalakban esett szó. A Fujitsu Esprimo Q7010 nagyon sok konfigurációban elérhető, a nálunk járt változat durván 300 000 forintba kerül. Egy hasonló tudású laptop minimum egy százassal drágább, igaz az rendelkezik saját kijelzővel is.

Személyes vélemény

Körülbelül egy hónapig használtam a Fujitsu Esprimo Q7010-t, és maximálisan elégedett voltam vele. Szuperstabil, nagyon felhasználóbarát, igen gyors, és alig foglalt helyet az asztalon. A nap végén pedig hazavittem, kipróbáltam HTPC-nként és úgy is nagyon bevált. Kész fájdalom volt visszaadni, de hát sajnos az élet nem csak játék és mese.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!