A tudósok egy különleges technológia segítségével hanggá alakították a galaxisunk közepén található Sagittarius A*  fekete lyukból nyert adatokat. 

Mi is megírtuk, hogy a kutatók közzétették a világ első valódi képét a Tejútrendszer központjában található szupermasszív fekete lyukról, amely a Sagittarius A(asterisk) nevet viseli,  és amely a Földtől mintegy 26 ezer fényévre található, a Nyilas és a Skorpió csillagképek határához közel. A felvétel az Eseményhorizont Távcső (EHT) nemzetközi kollaborációnak köszönhető, ugyanannak a tudományos együttműködésnek, amely három évvel ezelőtt közzétette az első fotót, amely egy valódi fekete lyukat ábrázol. Az akkori felvétel a Messier 87-es óriásgalaxis központjában helyet foglaló objektumot ábrázolja, amely mintegy 55 millió fényévnyire van a Földtől, és melynek tömege a Napénak 6,5 milliárdszorosa.

Most a Sagittarius A* felvételéből nyert adatokat konvertálta hangokká a NASA Chandra X-ray Obszervatóriumának csapata. A hangerőt az határozza meg a felvételen, hogy az eseményhorizont milyen fényes.

A mindent felfaló fekete lyukak már hosszú évtizedek óta mozgatják a kutatók fantáziáját, és bár egy-két dolgot már sikerült kideríteni az éjsötét óriásokról, stílusosan szólva még mindig csak a sötétben tapogatóznak a tudósok. Amit biztosan tudunk, hogy egy olyan objektumról van szó, ahonnan az erős gravitáció miatt semmi, még a fény sem tud távozni.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!