A 7335 (1989 JA) kódnevű aszteroida május végén haladt el a Föld mellett, a látványos eseményt a Virtual Telescope Project élőben közvetítette. 

Az űrügynökségek folyamatos figyelemmel kísérik az űrkőzetek mozgását, sőt a NASA  DART elnevezésű missziója keretében már azt vizsgálja, hogy egy nagy sebességgel becsapódó szerkezet képes-e megváltoztatni egy aszteroida röppályát, elhárítva ezzel a Földdel való ütközést. A NASA Föld-közeli objektumokat figyelő központja időről időre figyelmeztetést ad ki a potenciálisan veszélyes aszteroidákra vonatkozóan, amelyek csillagászati szempontból közel, 7,5 millió kilométernél közelebb haladnak el a Föld mellett, és átmérőjük meghaladja a 140 métert.

A csaknem kétezer méter széles (7335) 1989 JA jelű aszteroida május 27-én viszonylag közel, 4 millió kilométerre haladt el a Föld mellett. Becslések szerint az aszteroida körülbelül 76 000 km/h sebességgel száguldott, vagyis 20-szor gyorsabban, mint egy puskából kilőtt golyó.

Az aszteroida elhaladását a Virtual Telescope Project élőben közvetítette, ráadásul az eseményről egy videó is felkerült az internetre, amelyet bárki ingyen megtekinthet.

Bár az, hogy a Földet eltalálja egy nagyobb aszteroida, a Jupiternek hála elég valószínűtlen, ez nem jelenti azt, hogy a szakemberek ne készülnének fel az ilyen helyzetekre, és ne lenne rá valamilyen vészforgatókönyvük. Jelen tudásunk szerint nincs olyan aszteroida, amely a közeljövőben veszélyeztetné a Földet, ám aggodalomra ad okot, hogy a tudósok számításai szerint legalább 5 évet venne igénybe egy esetleges, Föld felé száguldó aszteroida eltérítése, ami különösen elkeserítő annak fényében, hogy a kutatók sem látnak minden objektumot évekkel előre.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!