Már az Antarktiszon is felbukkant a mikroműanyag

Most először jelent meg mikroműanyag az Antartktiszon, ráadásul nagyobb koncentrációban, mint a környező tengerekben. 

Egy kedden közzétett tanulmány szerint most először találtak mikroműanyagokat az Antarktisz hójában. Eddig az antarktiszi hóról többnyire nem voltak adatok, bár a régió tengereiben, tengeri és mélytengeri üledékeiben, valamint felszíni vizeiben már korábban is jelen volt a  mikroműanyag. A The Cryosphere című, európai geotudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a távoli régiókba, például az Antarktiszra eljutó mikroműanyagok következményei nagyon súlyosak lehetnek.


„Az antarktiszi élőlények sok millió év alatt alkalmazkodtak a szélsőséges környezeti feltételekhez, és a gyors környezeti változások egyértelműen fenyegetik az egyedülálló ökoszisztémákat.”

A kutatók 2019. november 30 és december 2 között 19 mintát gyűjtöttek az Antarktisz Ross-szigetének különböző helyszíneiről. Hatot a kutatóállomások közelében lévő pontokon, 13-at pedig távoli, minimális emberi jelenléttel rendelkező helyekről. Minden mintában találtak mikroműanyagot, és összesen 109 részecskét azonosítottak. A tanulmány szerint a mikroműanyagok felgyorsíthatják a krioszféra olvadását, ha az alpesi vagy sarkvidéki régiókban a hóban és jégben vannak jelen. Továbbá a mikroműanyagok azzal is befolyásolhatják az éghajlatot, hogy a légkörben felhőjégmagként működnek. A mikroműanyagok antarktiszi krill általi fogyasztása negatívan befolyásolhatja az egész ottani táplálékláncot is. A szennyezés hatásai többek között a királypingvineket is veszélyeztetik, és a jelenlegi modellek 2100-ra 81%-os populációcsökkenést jósolnak, már ha nem nyírjuk ki az élhető környezetet sokkal korábban.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?