Kerti okos hangszóró az IKEÁ-tól – Vappeby teszt

Első ránézésre olyan, mint egy tecno gomba vagy egy Darth Vader beütésű kerti törpe, de valójában az IKEA kerti okos hangszórója bújt ki a dobozából a szerkesztőségünkben. A neve Vappeby, ha pedig már kibújt, akkor gyorsan ki is próbáltuk, mit tud.

Nem egy bonyolult darab

A dobozból kivéve a hangszóró tényleg úgy néz ki, mint egy fekete gomba (az Űgrolyhókból), de ennek meg is van a maga oka, hiszen a széles „kalap” alatt bújik meg a hangszóró és a kezelőszervek is, amelyek így ügyesen védve vannak az időjárás viszontagságai (főleg az esők) ellen. Mégpedig azért, mert ez a készülék valóban a kertben, vagy bárhol a szabadban történő használatra készült. Összeszerelése nem igényel nagy szakértelmet, ugyanis a dobozban mellékelten egy hordozó pántot találunk, amit mindenki fel tud szerelni a hangdobozra, aki képes megbirkózni mondjuk tejesdoboz kinyitásával


IKEA Vappeby teszt

A tápot beépített akkumulátor szolgáltatja, amit egy, a készülékház alján ügyesen elrejtett csatlakozóba kell dugnunk – bár komolyabb zivatarok esetén itt azért látunk némi beázásveszélyt. A kalap alatt pedig a már említett kezelőszervek találhatóak, amelyek segítségével bekapcsolhatjuk, párosíthatjuk vagy a zenelejátszást is vezérelhetjük – utóbbinak egy okostelefonos kapcsolat esetén nem sok értelme van, de rendelkezésre áll, ha kell.

Csatlakoztatás, szolgáltatások

A Vappeby összeszerelése után bekapcsoltuk, majd a Bluetooth párosítására szolgáló gombbal elindítottuk a párosítási kérelmet. A Telefonunk (Samsung Galaxy Z Flip3) Azonnal meg is látta a kérést és már össze is kapcsolódott a hangfallal. Innentől kezdve már semmi nem állt közénk és a zenéink közé, már lőhetjük is ki őket a Vappeby-re. A készüléken található egy potméter is, amivel halkíthatjuk/hangosíthatjuk a zenéinket, a Spotify Tap playback funkció segítségével pedig arra is van lehetőség, hogy megállítsuk a zenét és később ugyanonnan folytassuk, ha esetleg nincs a közelünkben a telefonunk, de valamiért csendet szeretnénk magunk körül.

IKEA Vappeby teszt

A beépített világítás pedig egy újabb csúcs funkció, bár csak lefelé sugároz a kalap alá, de este így is nagyszerű hangulatvilágítást kapunk, nem beszélve arról, hogy sikeresen elvonja a rovarok hadát rólunk, a fényével.

Használat, hangminőség

A Vappeby bekapcsolása és csatlakoztatása után fél perccel már hallgattuk is a kedvenc zenéinket és azt kell mondjuk, elég szép hangminőségben. Megpróbálkoztunk egy kis popzenével, de hallgattunk jazzt és rockot is, de semelyik irányzattal nem volt komolyabb baja a hangszórónak. Lady Gaga ugyanolyan lelkesen énekelt rajta, mint Bruce Dickinson az Iron Maidenből. Nyilvánvalóan nem egy hifi minőséget hallottunk, de egyáltalán nem volt zavaró a dolog és ha nem csavartuk túl magasra a hangerőt, akkor egy hosszútávon is hallgatható, kellemes hangot sikerült kicsalnunk a rendszerből. Ami mondjuk egy kertiparti aláfestő zenéjének, vagy egy erkélyen történő meditációs gyakorlathoz tökéletes lehet. A kis hangulatfénnyel pedig egyenesen szeretnivaló volt az egész rendszer.

Ajánlás

Az IKEA Vappeby hangsugárzója olyan, mint az egyszeri kolléga: Nem csak ígérget, hanem be is tart. 25.000 forintos árával ugyanis egy nagyon jó árszinten ígér kellemes hangzást a teraszunkra/kertünkbe, és ezt bizony meg is adja nekünk. Aki tehát szeretne egy könnyen hordozható, kellemes hangzású Bluetooth hangfalat, az mindenképpen számoljon a Vappeby-vel!

[sc name=”facebook” ][/sc]

 • Külső
  (4.5)
 • Kezelhetőség
  (5)
 • Hangminőség
  (4)
 • Ár/érték arány
  (5)
4.6

Összegzés

Az IKEA Vappeby kültéri hangsugárzója nem akar több lenni annál, mint ami! Egy olcsó, de kellemes megoldás arra, hogy a zenéink elkísérhessenek minket a lakáson kívülre is. Nekünk tetszett!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.
További tesztek

Ezeket olvastad már?