Vigyük magunkkal a zeneszobát – Lypertek Z3 teszt

A teljesen vezetékmentes fülhallgatók piaca óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. Eleinte ezt a piacot elsősorban a mobiltelefon gyártók uralták, majd megjelentek rajta az olcsó alternatívát (és persze ezzel együtt alacsonyabb minőséget is) kínáló tömegcikkek és legvégül megjelentek az igazi minőségre törekvő gyártók is, akik egyre komolyabb minőséget hoznak ki az első látásra inkább csak telefonálásra valónak tűnő fülesekből. Az egyik ilyen gyártó a Lypertek. Ezt a nevet egyelőre nem sokan ismerik azokon kívül, akik célzottan hifis célokra keresnek fülhallgatókat, headseteket, az ő számukra azomban e név egyre jobban cseng.

Lypertek Z3
Az egész csomag!

Most mi is megkaptuk tesztre a cég egyik belépő, Lypertek Z3 típuszámú fülesét egy szuper kis kiegészítővel (amiről egy kicsit később lesz szó). Nézzük hát, hogy teljesített a füles.


Mi van a dobozban?

A Lypertek Z dobozában egy fekete bölcsőt találunk, aminek kellemes, szövet borítása van és egy bőrszalagot is átfűztek rajta a tervezői, hogy nehezebben essen ki a kezünkből, ha kinyitogatjuk. A bölcső szerencsére vezeték nélküli töltésre is alkalmas, így, ha nem szeretnénk, nem muszáj használnunk a beépített USB-C csatlakozóját. Elég, ha ráhelyezzük egy vezeték nélküli töltőpadra és már szívja is magába az éltető energiát. Fura, hogy ez a kényelmes és egyszerű technológia nem annyira elterjedt ezen a piacon, mint amennyire indokolt lenne. Rengeteg nagy nevű gyártó „felejtette ki” füleseiből ezt, de a közelmúltig még az Apple is külön pénzt kért a wireless töltővel felruházott bölcsőjéért, mert az Apple Airpods csak a 3.generációtól érkezik ilyen töltővel.

Lypertek Z3

A Lypertek esetében tehát ez az extra alapfelszereltségként érkezik. Ez pedig nagyon is jól jön, tekintve, hogy a Muzix Audio, akitől mi is kölcsönkaptuk a fülest, egy szintén Lypertek gyártmányú vezetékmentes töltő paddal csomagban kínálja azt, úgy, hogy a töltőért egy fillért sem kér, hanem ingyen adja a Z3-as mellé. Így tehát mondhatjuk, hogy az is a „dobozban van”.

Bekapcsolás, használat

Az elegáns kis bölcsőket kinyitva már meg is pillantjuk a fekete kicsiny füleseket. A gyártó ennél a típusánál a lehető legkisebb, teljesen a fülbe dugható kialakításra voksolt, ami akkor jó megoldás, ha pontosan a fülbe illeszkedik, mert ellenkező esetben a beszivárgó zajok ronthatják a hangminőséget és a fülből is könnyebben kieshet. Erről az illeszkedésről hamarosan ejtünk még pár szót, de előbb csatlakoztassuk a fülesünket a telefonunkhoz!

Lypertek Z3

Ehhez először is le kell töltenünk a Lypertek PureControl appot a telefonunkra, majd ezen keresztül egy pillanat alatt csatlakozni is tudunk a füleshez. Az applikációban pedig rengeteg beállítás közül választhatunk, amelyek segítségével a saját ízlésünkhöz igazíthatjuk a fülesek hangzásvilágát. Vannak itt előre beállított hangszínek, de természetesen teljesen manuálisan is beállíthatjuk a számunkra legmegfelelőbbet.

Ha pedig már beállítottuk, akkor el s kezdődhet a zenélés. illetve még egy apróság, ahogy az Colombo is mondta volna:

Említettük már, hogy a Lypertek Z3 a kis, fülbe dugható kialakítást kapta és így akár ki is eshet a fülünkből, hacsak az nem pont olyan méretű, ami az a Z3 számára tökéletesen ideális.

Nem is kell ehhez sportolnunk, elég, ha egy busz után szaladunk, vagy egy nagyobbat botlunk egy lépcsőn, vagy járdaszegélyben és már kereshetjük is a földön a fülest. Ezt viszont könnyen elkerülhetjük egy apró, de elképesztően hasznos kiegészítővel, amit szintén a Lypertek forgalmazójától kaptunk a Z3-as mellé. Ez pedig a Comply nevű kis gyönyörűség, ami lényegében nem más, mint egy-egy csereszivacs, amit a füles gumiharangjainak helyére kell felhúzni és már meg is kezdődik a csoda!

Comply
Ez a kis szivacska csodákat művel!

Mielőtt ugyanis a füleseket a fülünkbe helyezzük, ezeket a kicsiny szivacsokat két ujjal alaposan össze kell nyomkodnunk és a hallójáratba helyezés után ezek a labdacsok újra megszívják magukat levegővel így tökéletesen „belenőnek” a fülünkbe. Kizárják a felesleges zajokat, megerősítik a mélyhangokat és megakadályozzák, hogy a Z3-s kiessen a fülünkből.

Ezek után természetesen le sem lehetett robbantani ezt a kis kiegészítőt a Z3-asunkról – és ami azt illeti a saját fülesünkre is fogunk venni egyet -, így a teszt további részét már ezzel együtt végeztük el.

Hangzásvilág

A Lypertek Z3 egy igazán meglepő füles. Aki nem ismeri a márkát és az ára, vagy a tömege alapján ítél, az biztosan felvonja majd a szemöldökét már az első megszólaláskor. Mi egy jó hétig hallgattuk és egyre jobban megszerettük a hangját. Úgy erővel teli, hogy közben nem fárasztó. A magasak a helyükön vannak, a mélyek megdobogtatják az ember fülét rendesen.

Persze nagyon fontos, hogy a helyén kezeljük a dolgokat! Nem szabad itt egy high end rendszer hangzását elvárni, de még egy komolyabb fejhallgató is alaposan eltaposná a fülbe helyezhető headsetek legtöbbjét, tehát minden viszonyítás kérdése és mi most a fülbe helyezhető fülesek piacához viszonyítottunk.

Megpróbáltunk a lehető legtöbb fajta zenéből válogatni, hogy alaposan megdolgoztassuk a fülest és a fülünket is, de nem nagyon tudtuk a Z3-ast zavarba hozni. Az Iron Maiden atomkeményen szólt rajta, Dave Brubeck jazz zenéje szépen, részletgazdagon, Jean Michel Jarre elektronikus zenéje pedig visszavitt minket 28 évet az időben és szinte újra átéltük azt a két órát, amikor a szintetizátor királyát személyesen hallgathattuk a Népstadionban.

Ajánlás

A Lypertek Z3 egy nagyon jó kis füles. 46 990 forintos árát simán megéri, de ha hozzávesszük azt, hogy most ezért a pénzért a Muzix Audionál egy 15 000 forintos wireless gyorstöltőt is kapunk ajándékba, akkor már Best Buy-gyanúsnak tűnik a dolog. Viselése kényelmes, hangzása remek és az üzemideje is megfelelő. Mi nagyon javasoljuk a típushoz megfelelő csereszivacs (Comply) megvásárlását hozzá, ebben a Muzix munkatársai biztosan szívesen segítenek. Megéri!

 • Külső
  (4.5)
 • Tudásszint
  (4.5)
 • Hangminőség
  (4.5)
 • Ár/érték arány
  (5)
4.6

Összegzés

A Lypertek Z3 egy nagyon jó választás, ha egy kicsit komolyabban gondoljuk a mobilos zenehallgatást.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.
További tesztek

Ezeket olvastad már?