Kisállat-tulajdonosként ez tényleg óriási segítség – Dyson V15 Detect Absolute teszt

Kevés jobb dolog van, mint a kisállatainkkal töltött idő, ám ennek ellenére sem könnyű osztozni a szobán egy négylábú baráttal. A lakásban tartott állatokkal ugyanis együtt jár egy igen komoly probléma: szőr mindenütt. Újdonsült kutyatulajdonosként állandó téma nálunk az állatszőr kordában tartása, ezért is örültem annyira, amikor néhány napja a csúcsminőséget képviselő Dyson V15 Detect Absolute érkezett be hozzánk tesztre.

Sokszor elgondolkodtam már azon, honnan jön a kutyámból ennyi szösz, mintha csak egy kiapadhatatlan forrás lenne a bundája. Ebben nem is tévedek nagyot tekintve, hogy házi kedvenceink egész életük során vedlenek, bizonyos időszakokban jobban, máskor kevésbé, de az állatszőr mindig jelen van a lakásban. Emiatt akár naponta is érdemes átporszívózni a szőnyegeket és a padlót – nem a kutyát! –, valamint alaposan felmosni annak érdekében, hogy kordában tartsuk a zavaró pamacsokat. A Dyson porszívóiról természetesen már korábban is hallottam, illetve egy típusuk járt is nálunk korábban, de bevallom, soha jobbkor nem jöhetett volna a V15 Detect Absolute, mert egy kicsit már kezdtem pánikba esni a makacs, mindent elborító kutyaszőr miatt.


A Dyson V15 Detect Absolute egy karcsú, ám annál súlyosabb csomagban érkezik, márpedig ez két dolgot jelenthet: vagy a gép lesz hatalmas, vagy a tartozékokból lesz sok. A fedelet felnyitva hamar megkapjuk a választ, ugyanis valóságos kincsesbánya tárul a szemünk elé, a doboz dugig van tömve különféle apró tartozékokkal, de természetesen benne van maga a masina is példás rendben elcsomagolva. Plusz pont, hogy műanyagot elvétve találunk csak, papírt viszont annál többet, ugyanis a gyártó minden mütyürt aprólékosan bedobozolt, hogy elkerülje a szállításból adódó esetleges sérüléseket.

Futurisztikus fegyver a kosz ellen.

Mindenekelőtt említést érdemel a porszívó modern megjelenése, a dizájnerek rendesen odatették magukat, olyannyira, hogy – kis túlzással élve – a V15 Detect Absolute dekorációnak is elmenne egy lakásban. Bár elsőre furcsán hangozhat, hogy egy porszívó díszként funkcionáljon, és értelemszerűen nem is ez az elsődleges feladata, de a Dyson lézerporszívója tényleg annyira jól néz ki, hogy jól esik legeltetni rajta a szemünket, és elveszni a finom részletekben.

A Dyson nem most kezdte az ipart, és ez már első ránézésre látszik az eszközön. A motor a markolat alatt kapott helyet az üríthető portartály társaságában, amely 0.77 liter befogadó tartalommal rendelkezik. A porszívó összerakva mindössze 3.1 kilogramm (tehát nem fogja leszakítani a karunk), a méreteit tekintve pedig a magassága 126 centiméter, szélessége maximum 25 centiméter. A masina önmagában sajnos nem áll meg, neki kell támasztani valaminek, vagy esetleg felszerelhetjük a fali dokkolót, amely egyszerre funkcionál tartóként és töltőként. Bár én ezt nem tettem meg, aki hosszútávra tervez a porszívóval (és már miért ne tervezne), annak feltétlen érdemes felszerelnie az állomást.

Dyson V15 Detect Absolute

A tartozékok listája nagyon bőséges, ez pedig alkalmassá teszi a Dyson V15 Detect Absolute-ot arra, hogy szinte teljes körű takarítást végezhessünk vele az otthonunkban. Azért csak szinte, mert felmosófej nem jár hozzá, cserébe viszont minden olyan tartozékot megtalálunk a dobozban, amelyre egy „száraz” takarítás során szükségünk lehet. Egészen konkrétan a következő alkatrészek kerülnek a csomagba:

 • alap porszívófej a mindennapi használathoz
 • szívófej lézer világítással
 • motorizált tisztítófej haj és állatszőr ellen
 • résszívófej
 • három porkefe
 • merev hosszabbító cső
 • hajlítható egység
 • adapter az akkumulátor töltéséhez
 • fali konzol tartozékok
Szép számú tartozék érkezik a csomagban (a fali dokkoló és az adapter nincs a képen).

A termék legnagyobb előnye, hogy kimagasló szívóerővel rendelkezik, amit a gyártó air wattban (rövidítve AW) adott meg. Bár ez a legtöbb embernek feltehetően nem mond sokat, lényegében egy olyan értékről van szó, amely megmutatja, hogy a porszívó az elé kerülő koszt milyen hatásfokkal képes magába szippantani. A V15 Detect Absolute esetében ez az érték 240, ám ennél sokkal fontosabb, hogy a porszívó tényleg elképesztő mennyiségű koszt szed össze, már-már kétségbeejtően sokat, pedig becsületemre legyen mondva mindig rendszeresen takarítok, egyesek szerint (na jó, a párom szerint) talán mániákusan sokat is.

A Dyson porszívója három üzemmódban üzemel (Auto, Eco, Boost), de tapasztalataim szerint az Eco mód is elegendő ahhoz, hogy alaposan áttakarítsuk vele a lakást. Ez egyébként az a mód, amellyel a leghosszabb üzemidőt lehet kisajtolni az eszközből, a hivatalos leírás szerint ezzel akár 60 percig is képes egyhuzamban működni. Ha viszont mindent bele szeretnénk adni, akkor a Boost módra kell kapcsolni: ebben az esetben minden erőforrását beveti a porszívó, cserébe viszont rövidebb, körülbelül 20 perces üzemidővel kell számolnunk. Utóbbi időtartam egyébként bőven elég akár egy 60-70 négyzetméteres lakás kitakarításához is.

Dyson V15 Absolute Detect
Egyedül a kanapén mentem végig Boost módban.

A Dyson teljesen zárt szűrrendszerrel dolgozik, ami azt jelenti, hogy a felszippantott kosz és por a tartályban marad, jóformán semmi sem kerül vissza a levegőbe. Ennek oka, hogy a porszívó igen combos, többrétegű szűrrendszerrel rendelkezik, amely képes több soron át, alaposan átszűrni a koszt. Hogy a gyári adatokról is szót ejtsünk, a porszívó állítólag a 0,3 mikron átmérőjű koszdarabok, részecskék, szennyeződések 99,97 százalékát képes kiszűrni.

Dyson V15 Absolute Detect
A porszenzor számolja a portartályba került szennyeződéseket.

A porszívó nem csak küllemében, de tudásában is megérdemli a high-tech jelzőt. A beszédes nevű Laser Slim Fluffy szívófej lézer segítségével teszi láthatóvá a szabad szemmel alig látható szennyeződéseket, az intelligens technológiának köszönhetően pedig a készülék akkora szívóerőt vet be, amelyre a kosz mennyisége alapján szükség van. Mindezek mellett egy LCD kijelző is helyet kapott az eszközön, amely különféle hasznos információkat jelenít meg, úgy mint a használt üzemmódot, a töltöttégi szintet, vagy a szűrő és a tartály karbantartásával kapcsolatos teendőket. Ami viszont a legjobban meglepett, hogy a beépített porszenzornak köszönhetően a készülék megszámolja a szennyeződéseket, sőt nem csak megszámolja, de be is azonosítja, hogy milyen típusú szennyeződés került be a portartályba. A kijelzőn így egy statisztikában láthatjuk, mennyi allergént, pollent, hámsejtet, poratkát és nagyobb porszemcsét szürcsölt be az eszköz.

Dyson V15 Absolute Detect
A lézer láthatóvá teszi a szabad szemmel alig látható szennyeződéseket.

Kisállat-tulajdonosként nagyon nem egyszerű feladat a lakás tisztán tartása, hiszen mindenki, aki rendszeresen együtt él egy cicával vagy egy kutyával, az minden bizonnyal jól tudja, hogy az állatszőr mennyi kellemetlenséget tud okozni a mindennapokban. A Dyson lézerporszívója hatalmas segítséget jelentett, a porszívózás minősége szemmel látható volt a számomra, mindemellett pedig megnyugtatott a tudat, hogy a lézeres fej olyan szennyeződésekre is rávilágított, amelyre más eszköz egész egyszerűen nem lenne képes.

Ezt persze meg kell fizetni, ugyanis a Dyson porszívójának ára még a prémium szegmenshez képest is meglehetősen húzós. A V15 Detect Absolute 300 ezer forintért kapható a magyar piacon, ami lássuk be, elég komoly ár egy porszívóhoz képest, de akinek van rá igénye és megteheti, annak minden további nélkül őszintén ajánlom, mert sokkal profibb eszköz, mint amit korábban valaha is próbáltam.

Dyson V15 Absolute Detect
A kutya is rendben talált mindent.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 • Teljesítmény
  (5)
 • Kezelhetőség
  (5)
 • Dizájn
  (5)
 • Ár/érték arány
  (4.5)
4.9

Összegzés

Hiába méregettem kritikus szemmel, semmi negatívumot nem tudok felhozni a Dyson V15 Detect Absolute ellen, illetve egyet mégis csak, mégpedig az árát. Akinek viszont ez nem akadály, és hajlandó is kifizetni ennyit egy porszívóért, az szinte egészen biztos, hogy nem fogja megbánni a döntését.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?