Egy égő Tesla eloltása nem egyszerű feladat

Az elektromos tüzek eleve durvák tudnak lenni, de ha egy jó nagy akkumulátor is benne van a buliban, például egy égő Tesla esetében, akkor az maga a pokol.

Spontán, vagy nem egészen spontán kigyulladó autókról nem csak az elektromos autózás kora óta hallani, ez mindig is benne volt a pakliban. Ráadásul egy kémiából kevéssé képzett ember első gondolata az lehet, hogy a benzin gyúlékonyabb, mint az „áram”, így az elektromos autók maximum szikráznak egyet és azzal el van intézve a dolog.


Nos ez nagyon nem így van. Az elektromos tűz egyik sajátossága például, hogy vízzel nem nagyon lehet eloltani, márpedig ez az az elem, amivel a mai tűzoltók rendszerint rendelkeznek.

A pontos kémiai folyamatokba most nem mennénk bele, de habbal és porral is nehezen olthatóak, mert hűteni és oxigéntől elszigetelni is nehéz egy akkuval rendelkező máglyát, mert az akkupakkok egymástól való elszigeltsége gátolja a „hűtőfolyadék” áramlását.

Ebbe a szituba cseppentek nemrég a Sacramento-i tűzoltóság képviselői is, és az esetet megosztották a közösségi oldalakon. Alant a poszt, de gyorsan le is fordítottuk a lényeget:

A jármű 3 héttel ezelőtt balesetet szenvedett, és mivel kvázi totálkáros lett, egy bontóba vitték. Ott pedig magától (?) kigyulladt és amikor a tűzoltók kiértek és eloltották az autó folyamatosan újra meggyulladt. A roncstelep személyzetével együttműködve az égő Teslát az oldalára fordították, hogy hozzáférjenek az alatta lévő akkumulátortérhez. A jármű még a közvetlen oltás ellenére is újra meggyulladt a maradék hő miatt. A személyzet és a helyszíni személyzet ezután egy kis gödröt készített, belehelyezte az autót, majd a gödröt vízzel töltötte fel, és az akkumulátortér így gyakorlatilag víz alá került. A gödörbe összesen 4500 gallon, tehát kicsit több, mint 17 000 liter vizet locsoltak, ami viszont mind szennyezett lett természetesen és még kezelni is kell, de a Teslát végül eloltották.

https://www.facebook.com/MetroFireOfSacramento/posts/389454546551206

Így hát látható, hogy az elektromos autózás felvet újabb és újabb problémákat, amikre muszáj lesz gyorsan hatékony megoldást találni. Például a tűzoltóknak is.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?