Jó, ha tudod: A jogtiszta szoftverek segítségével nem csak biztonságban leszel, de vagyonokat is spórolhatsz

Ha valaki olyan szoftvert használ, amely nem eredeti forrásból származik, hatalmas kockázatot vállal. Egy jogtiszta Windows például a folyamatos frissítések révén véd a kiberfenyegetésektől, ráadásul számos kényelmi funkciót kínál.

Minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy mostanra a digitális szolgáltatások és az eszközök beépültek az emberek mindennapjaiba, legyen szó magánéletről, tanulásról vagy munkáról. Éppen emiatt létfontosságú, hogy a felhasználók gépei, és a szoftverek, alkalmazások, valamint a rajtuk tárolt dokumentumok és egyéb állományok biztonságban legyenek, ne legyenek kitéve a különböző kibertámadásoknak, vírus fertőzéseknek, hiszen, ha ez nem így van, akár illetéktelenek is hozzáférhetnek az adatokhoz, törölhetik, vagy módosíthatják azokat. A kiberbiztonság és a megbízható forrásokból származó, jogtiszta szoftverek egymással szorosan összefüggő fogalmak.


Jogtiszta szoftver microsoft

Egy cég számára például a szerződések, megállapodások, vagy a korábbi munkák elvesztése, illetéktelen kezekbe kerülése szó szerint katasztrofális lehet. Nem csak amiatt, mert ezek pótlása extra költséget, és rengeteg plusz időráfordítást jelent, hanem mert alapvetően rendülhet meg a partnerek bizalma egy adott vállalkozásban, ami akár már rövid távon is káros gazdasági következményekkel járhat.

A privát szféra védelme sem kevésbé fontos, a személyes adatok, vagy akár fotók, emlékek elvesztése számos szomorú vagy kellemetlen pillanatot okozhat.

A gépünk, adataink, és úgy általában a digitális életünk megóvása tehát kiemelten fontos, és ebben kulcsfontosságú szerepet játszik a jól működő, legális forrásból származó operációs rendszer, és más szoftverek. A legális és rendszeresen frissített oprendszer már önmagában egy védelmi vonalat jelent, viszont ennek hiányában szó szerint nyitott kapuk várják a rosszindulatú vagy kíváncsi behatolókat, vírusokat és egyéb kártevőket.

Megoldás: Jogtiszta Windowsszoftver

A Microsoft Windows a világ legnépszerűbb számítógépes operációs rendszere. De még mindig sokan vannak, akik ahelyett, hogy megvásárolnák az eredeti szoftvereket, inkább feltört, lopott, kalóz verziókat használnak, amellyel óriási veszélybe sodorhatják magukat, eszközeiket és adataikat. Lehet, hogy elsőre jó ötletnek tűnik “okosba” beszerezni az egyes szoftvereket, de mindezzel a felhasználók óriási veszélybe sodorják magukat. A kockázat lényegesen nagyobb lehet, mintha legálisan megbízható forrásból jutottak volna hozzá az operációs rendszerhez. Egy felmérés szerint a rosszindulatú szoftverek által sérülékennyé vált, vagy feltört számítógépek helyreállítása körülbelül 4 milliárd dollárba, azaz durván 1500 milliárd forintjába kerül a vállalatoknak. Ez átlagosan 663 dollár. Ennyi többletköltséget jelent egy nem jogtiszta szoftvert futtató számítógép élettartama során, ami jóval magasabb költség, mint a jogtiszta szoftver beszerzési ára.

A legális Microsoft Windows szoftver a következő előnyöket kínálja

  • A rendszer szerves részét képező Microsoft Defender Antivirus védelmet nyújt a rosszindulatú szoftverekkel szemben
  • A Microsoft folyamatosan keresi az esetleges biztonsági veszélyforrásokat, bugokat, amelyeket a folyamatos frissítésekkel orvosolnak. Egy jogtiszta program hozzáférést biztosít a kritikus biztonsági frissítésekhez, ezzel is növelve a biztonságot, azonban a kalóz verziók esetében erről értelemszerűen le kell mondani.
  • Az is óriási segítséget jelent, hogy bármilyen probléma felmerülésekor azonnal segítségül hívhatjuk a Microsoft hivatalos supportját.
  • Teljes hozzáférést ad a Windows összes funkciójához.

A Microsoft megbízhatósága nem csak termékeiben rejlik, hanem abban, hogy odafigyel felhasználói biztonságára is, felhívja a figyelmet az esetleges veszélyekre és tanácsokat ad, azok elkerülésére, valamint folyamatos támogatást és magas szintű kiszolgálást nyújt.

Mit mondanak a magyar felhasználók?

A Microsoft Magyarország megbízásából májusban végzett felmérésa hazai felhasználók szoftverhasználati szokásait kutatta.

Jogtiszta szoftver microsoft

A válaszadók nagy többsége, közel kétharmada (60,82 százalékuk) üzleti és magánjellegű feladatok elvégzésére egyaránt használ számítógépet. 64,94 százalékuk tisztában van azzal, hogy egy nem jogtiszta szoftver használata bizony károkat okozhat a számítógépükön. 84,4 százalékuk tudja, hogy a nem eredeti szoftverek képesek lehetnek éppúgy viselkedni, mint az eredeti szoftverek, ez pedig értelemszerűen vonzó lehet sokak számára. Tízből kilenc ember képben van azzal kapcsolatban, hogy mennyire nagy jelentőséggel bír a szoftverfrissítésekhez való hozzáférés. 64,9 százalék azt is fontosnak tartja, hogy a szoftvergyártók technikai támogatást is nyújtanak, ami szintén döntő lehet egy-egy vásárlási (vagy épp nem-vásárlási) döntés meghozatala során.

Ennek ellenére a válaszadók több mint egyharmada szerzi be szoftvereit barátoktól, vagy internetes forrásokból, például torrentoldalakról.

A kutatás persze ennél mélyebbre is megy, több részletet érint, de ebből is látszik, hogy azért a magyarok válaszadók nagyobb része is tudja, hogy egy legális szoftver komoly előnyöket kínál, valamint azzal is tisztában vannak, hogy egy illegális, vagy kalóz másolat pedig óriási veszélyt jelenthet.

Jogtiszta szoftver microsoft

És bár ez szerintünk olyan rizikó, amelyet nem éri meg bevállalni, sokan mégis bevállalják. kockára téve pénzük, munkahelyük biztonságát és megfosztva magát hasznos kényelmi és biztonsági funkcióktól azért, hogy spóroljon egy kis pénzt. De ez nem a jó döntés.

Mit tehetünk?

Legális operációs rendszert és megbízható forrásból vásárolt szoftvert érdemes használni. A legmegbízhatóbb módszer a Microsoft Windows beszerzésére például az, ha közvetlenül a gyártótól, vagy hivatalos viszont eladótól vásárolunk előretelepített, eredeti Microsoft szoftvert futtató laptopot, PC-t, ha ez nem lehetséges, akkor közvetlenül a Microsoft oldaláról szerezzük be az operációs rendszert.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?