Egy csomóan nem is tudják, milyen rossz helyen van a router

A router esetében már az sem mindegy, hogy milyet választunk, de az élményt még tovább tudjuk ütlegelni azzal, ha nem is jó helyre tesszük.

Nem minden router egyforma, és otthonunk mérete, valamint elrendezése határozza meg, hogy milyen típusú vezeték nélküli hálózatra van szüksége. A Cnet összeszedte a legegyszerűbb, bárki által ellenőrizhető és kivitelezhető eljárást annak érdekében, hogy mindenütt jó legyen a Wi-Fi odahaza. A legtöbb lakásban és kisebb otthonban elegendő egyetlen vezeték nélküli hozzáférési pont. Ugyanakkor nagyobb, vagy többszintes házak esetén érdemes megfontolni a frissítést egy többszereplős hálózatra, amely az egész házban egységes lefedettséget biztosít. Ez azért is jó, mert ha a fő hozzáférési pont telepítése után az ingatlan egy távolabbi részében még mindig nem elég jó a jelerősség, pusztán csak egy másik csomópontot kell hozzáadni. De függetlenül attól, hogy egyetlen hozzáférési pontunk vagy csomópontos hálózatunk van, az elsődleges hozzáférési pont elhelyezése továbbra is a legfontosabb. Az útválasztók minden irányba küldik a jelet, így ha a ház sarkában hagyjuk, a vezeték nélküli lefedettség jelentős része tulajdonképpen kárba vész.


Kép: Unsplash

A legjobb tehát központi helyre rakni a routert, és szintén fontos lehet, hogy hajlamosak a jeleket lefelé terjeszteni, ezért a legjobb, ha a lehető legmagasabbra szereljük, a lefedettség maximalizálása érdekében. Próbáljunk olyan helyet választani, amely távol van más elektronikai eszközöktől és nagy fémtárgyaktól. Minél több fal, nagyobb akadály és elektronika van a router közelében, annál nagyobb az esélye, hogy valami zavarja majd a jelet. Az egyik különösen kerülendő elektronikai eszköz a mikrohullámú sütő, amely erős jelet bocsát ki a 2,4 GHz-es sávban, tehát ugyanabban, amiben a router is működik. Fontos az antenna kérdés is, hiszen ha van neki és rögtön több is, ne nézzenek ugyanabba az irányba. Sokkal jobb őket derékszögben tartani, hogy széles tartományt fedjenek le. Ha esetleg kettőnél több antennája van, ott is azt az elvet kell szem előtt tartani, hogy minél szélesebb spektrumot fedjenek le az ide-oda állítgatott antennák. Amennyiben ezeket az egyszerű utasításokat betartjuk, máris mindent megtettünk azért, hogy szakember nélkül is jobbá tegyük vezeték nélküli online életünket.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

 

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?