Tudósok attól félnek, a NASA összeszed valamit a Marson

Egyes kutatók úgy vélik, komoly veszélyt jelenthet a marsi minták elszállítása a Földre. 

Az elmúlt években a tudósok egyre nagyobb figyelmet szentelnek a vörös bolygóval kapcsolatos kutatásoknak, és a szervezetek világszerte törekednek arra, hogy a marsjárók által összegyűjtött mintákat valahogy eljuttassák a Földre. A Perseverance mintáit például egy összehangolt program keretében tervezik elszállítani, amelyre a jelenlegi tervek szerint leghamarabb 2033-ban kerülhet majd sor. Nincs azonban mindenki elragadtatva az ötlettől, hogy egy idegen bolygóról származó minta bekerüljön az embere közé.


A Scientific American szerint sokan tartanak attól, hogy a marsi minták ismeretlen, életveszélyes bolygóközi kórokozókat tartalmaznak, és többen is kifejezték már ezzel kapcsolatos aggodalmukat egy nyilvános NASA-fórumon. Az űrhivatal szerint viszont nincs ok az aggodalomra, a marsi minták csak nagyon csekély mértékben vagy egyáltalán nem jelentenek kockázatot az emberiségre nézve.

A neves asztrobiológus, Steve Benner arról beszélt nemrégiben, hogy ha a marsi anyagok fenyegetést jelentenének a Földre, már tudnának róla. A Marsnak gyakran ütköznek aszteroidák és már űrkőzetek, és a leváló törmelék elég gyakran jut el hozzánk is, olyannyira, hogy a tudós szerint ebből a marsi anyagból évente már körülbelül 500 kilogramm éri el a Földre. „Ha létezik a marsi mikrobióta, és olyan veszélyes, hogy elpusztíthatja a Földet, akkor az már megtörtént volna. A NASA-tól kapott néhány kilogramm semmin nem fog változtatni” – fejtette ki véleményét a kutató.

Az amerikai űrkutatási hivatal tervei szerint a Marsról elszállított mintákat egy biztonságos, telephelyen kívüli biolaborban fogják tárolni, az amerikai légierő Utah-i létesítményének közelében.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?