Az amerikai hírközlési hatóság (Federal Communications Commission, FCC) feje szerint a TikTok elfogadhatatlan nemzetbiztonsági kockázatot jelent. 

Brendan Carr, az FCC egyik biztosa levelet küldött Tim Cooknak, az Apple vezérigazgatójának és Sundar Pichainak, a Google mögött is álló Alphabet vezetőjének, hogy távolítsák el a TikTokot az alkalmazásboltjaikból – adta hírül a CNBC. A hatóság arra hivatkozva kérte a cégeket, hogy a kínai vállalat a vicces videók és mémek mellett megfigyelőeszközként is szolgál Kína számára, aki ezen keresztül amerikaiak millióinak adataihoz jut hozzá.

Amennyiben az Apple és az Alphabet nem tesz eleget a hatóság követelésének, július 8-ig egy nyilatkozatot kell benyújtaniuk. Ebben a vállalatoknak magyarázatot kell adniuk arra, hogy Kína hozzáférése az amerikai felhasználók privát és érzékeny adataihoz, valamint a TikTok mögött álló Bytedance félrevezető nyilatkozatai és magatartása miért nem ütközik az alkalmazásboltjaik szabályzatába.

Nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva Donald Trump volt amerikai elnök indított először háborút a TikTok ellen, aki még azt is kilátásba helyezte, hogy betiltja az alkalmazást az országban. Bár a Trumpot váltó Joe Biden egyelőre megkegyelmezett a vállalatnak, most is folyamatos figyelemmel kísérik az app tevékenységét, már csak azért is, mert Biden-rendszere is gyanakvással tekint azokra a kínai vállalatokra, melyek termékei esetében csak egy kicsit is felmerült a kémkedés gyanúja.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!