Valaki tíz éven át gyártott álhíreket a kínai Wikipédiára

A Zhemao álnéven alkotó író az orosz és kínai történelmet színezte ki a kínai Wikipédián.

A Wikipédia egy bárki által szerkeszthető, ingyenes online enciklopédia, amely nagymértékben megkönnyíti az életünket, hiszen rendkívül gyorsan és egyszerűen juthatunk a legkülönfélébb információkhoz a segítségével. A Wikipédia erőssége azonban egyben a gyengesége is. A szabadon szerkeszthető enciklopédia közel sem tévedhetetlen, olykor dezinformációkat terjeszthet, így érdemes bizonyos fokú fenntartásokkal kezelni az ott olvasottakat.


Bár viszonylag ritkán robban ki botrány a Wikipédia körül, olykor egészen meghökkentő sztorik látnak napvilágot, amelyek komolyan megingatják az online enciklopédiába vetett hitet. Nemrég kiderült például, hogy egy Zhemao néven író felhasználó egy évtizedig írt az orosz történelemmel kapcsolatban úgy, hogy számos kitalált részlettel egészített ki a megtörtént eseményeket. A Wikipédia szélhámos szerkesztője a Csing-dinasztia történetével is foglalkozott, amelyet szintén a „maga szájízére formált„. A Futurism cikke szerint az író több mint 200 szócikket írt a kínai Wikipédiára, és több száz másik cikkhez is hozzájárult.

Hogy pontosan mi volt Zhemao célja a fiktív szócikkek megalkotásával, azt nem tudni, de egyértelműen hiba volna félvállról venni az ilyen és ehhez hasonló cselekedeteket. A Wikipédia mostanra törölte az összes problémás szócikket, az író pedig bocsánatot kért a hazugságaiért.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?