MI-vel azonosítja a holokauszt áldozatait a Google mérnöke

A Google mérnöke mesterséges intelligenciával felvértezett arcfelismerő rendszerrel azonosítja a holokauszt áldozatait. 

Daniel Patt, New York-i mérnök 2016-ban Varsóban a Lengyel Zsidóság Történetének Múzeumában járt, ahol a sok holokausztfotó mellett elhaladva szöget ütött fejében a gondolat, hogy akár a saját rokonai mellett is elmehet anélkül, hogy tudna róla. Patt személyesen is érintett a holokausztban − négy nagyszülője közül három lengyelországi holokauszttúlélő −, ezért úgy döntött segít a nagymamájának megtalálnia a nácik által meggyilkolt családtagjairól készült fényképeket.


A Google mérnöke nekilátott, és elkezdte fejleszteni From Numbers to Names (N2N) nevű platformját, ahol a mesterséges intelligencia segítségével azonosítják be a holokausztfotókon található arcokat − írja a The Times of Israel. A program egyelőre még nem tökéletes, de már az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeumának több százezer fotóját átvizsgálták a segítségével, hogy kiderüljön, kinek az arca látható a felvételeken.

Bár a Google mérnöke a saját szabadidejében, a saját költségén dolgozik a rendszer tökéletesítésén, most egy mérnökökből és kutatókból álló csapat is a segítségére van, akik a platform terjesztésén és finomításán munkálkodnak. (A fenti fotón Auschwitzba tartó magyar zsidók láthatók 1944 májusában.)

Nemrég a Google egy másik mérnöke is bekerült a hírekbe. A Blake Lemoine azzal kavart nagy port, hogy azt állította, a cég  LaMDA nevű chatbotja érzelmekkel és önálló gondolatokkal rendelkezik, ennek bizonyítására közzétette a programmal folytatott párbeszédét.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?