Történelmi pillanat: megjött a James Webb első fotója

Megérkezett az első teljes értékű fotó, amelyet minden idők legdrágább és legkomplexebb űrteleszkópja, a James Webb készített az univerzum mélyéről. 

Közép-európai idő szerint hétfő este 11 óra körül publikálták a James Webb űrtávcső első tudományos felvételét, amelyet az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden a Fehér Házban tartott bemutató keretében, majd a Twitteren leplezett le. Ez az első olyan fotó, amely olyan formában mutatja a csillagokat és a galaxisokat, ahogyan évmilliárdokkal ezelőtt léteztek.


james webb első fotó
Fotó: NASA

A történelmi jelentőségű űrfotón a SMACS 0723 kódjelű galaxishalmaz látható, amelynek legrégebbi pontjai mintegy 13 milliárd évvel ezelőttre repítenek vissza minket az időben. A galaxishalmaz tömege felnagyítja és eltorzítja a mögötte lévő, sokkal távolabbi objektumokat – ezt a jelenséget gravitációs lencsének nevezik a tudósok.

A közel 11 milliárd dollárba kerülő James Webb űrtávcső (JWST) tavaly karácsonykor indult útnak, és január 24-én érte el úti célját, a Földtől mintegy 1.5 millió kilométerre lévő második Lagrange-pontot. A Hubble űrtávcső utódjának szánt szerkezet azzal a céllal érkezett, hogy egy hat hónapos beállítási és előkészítési folyamatot követően információkat gyűjtsön a világegyetem legkorábbi időszakáról, és megvizsgálja a kozmoszt a bolygónk légköre által nagyrészt elnyelt, infravörös tartományban.

A James Webb 18 tükörszegmense és tudományos műszerei segítségével betekintést kínál a világegyetem működésébe, jelentősen átformálva ezzel az univerzum kialakulásáról alkotott tudásunkat.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?