Állandó támadások alatt vannak a telefonjaink

A vírusok, digitális kártevők el akarják lopni az adatainkat, az életünket és porrá akarják zúzni a biztonságérzetünket. De van megoldás!

Nem túlzás azt állítani, hogy az okostelefon a mindennapi élet nélkülözhetetlen részévé vált, és az emberek jó része kisebb-nagyobb mértékben összenőtt ezen eszközével. Rengetegen vannak, akik egy ilyen készüléken keresztül tartják a kapcsolatot szeretteikkel, rajta tárolják a fotóikat és videóikat, illetve ma már az is általános, ha valaki a pénzügyeit is a mobiljával intézi. Valójában már nem is telefon, hanem egy digitális titkár vagy bizalmas, aki mindenki másnál többet tud rólunk.


Ez persze nem véletlen, hiszen egy ilyen készülék tényleg képes jelentősen megkönnyíteni és kényelmesebbé tenni a mindennapokat. Azonban pont ebben veszély is rejlik, és emiatt létfontosságú a készülékek, a benne tárolt állományok, dokumentumok, jelszavak és egyéb jogosultságok védelme. A gonosz, rossz szándékú kiberbűnözők pedig nem nyugszanak, és gőzerővel támadják szinte megállás nélkül a telefonok védelmi rendszerét.

Azoknak a vállalatoknak, amelyek sikeresek szeretnének lenni a jövőben az okostelefonos iparágban muszáj erre is odafigyelniük! A Samsung a közelmúltban szervezett egy nemzetközi kerekasztal beszélgetést e témában, amelyen Seungwon Shin a cég mobilbiztonságért felelős divíziójának elnöke elárulta, hogy korábban a vírusírtók és víruskeresők önmagukban elegendő védelmet garantáltak, azonban ezek az idők már elmúltak. A gyártóknak több lépcsős védelmi rendszereket kell felépíteniük, amelyek fizikailag és hardveresen is képesek megóvni a felhasználókat a támadásoktól.

Knox – A láthatatlan erőd

A Samsung mobilos stratégiájában régóta kiemelt fókuszt kapnak az ilyen funkciók és technológiák. Így született meg a komplex Knox ökoszisztéma, amely több különféle eljárás összehangolt működésén alapszik. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a Knox fejlesztésén a Samsung szorosan együttműködik a Google-lal, az Android operációs rendszer megalkotójával. Pontosan azért, hogy a lehető leggyorsabban tudjanak reagálni a platformmal kapcsolatos változásokra, és a leghamarabb megkapják a biztonságot érintő információkat.

A mai modern digitális kártevők nagyon trükkösen működnek: naponta változtatják formájukat, át tudnak osonni a figyelmetlenebb biztonsági alkalmazásokon, és bejutva, képesek eltéríteni a rendszert. Ezért létfontosságú a komponensek biztosítása, és a Knox védelem pontosan emiatt már hardveres szinten kezdődik. Ennek köszönhetően a telefon irányítását nem veheti át a külső behatoló. Itt kell megemlíteni az egyedi Knox Vault nevű eljárást, mely tulajdonképpen olyan, mint egy masszív páncélszekrény a telefonban. Az eszköz itt tárolja a legfontosabb adatainkat, úgy, hogy fizikailag elkülöníti a PIN-kódokat, jelszavakat, kritikus kulcsokat, biometrikus és belépési információkat, és egy biztonságos memóriában tárolja őket. A Knox Vaultot még lézerrel vagy az energiaszint változtatásával sem lehet megtörni, és amennyiben az integrált szenzorok fizikai behatolást éreznek, akkor az elektronika lezárja a készüléket.

A Knox ezen kívül még számos egyéb megoldást, például szoftveres titkosítást tartalmaz, és az is fontos, hogy a telepített appokat elkülöníti, így azokból a kiberkártevők nem tudnak elszabadulni, és garázdálkodni.

Fontos?

Ma már gyakorlatilag mindennapos a számítógépes rendszerek feltörése, azok elfoglalása, és a tulajdonosok kizárása. Eljutottunk odáig, hogy az IT szektorban a fenyegetettséget a felhasználók többsége már komolyan veszi. Viszont az az igazság, hogy ezt a fajta mentalitást a mobilos univerzumban egyáltalán nem tapasztaljuk, legalábbis még. Pedig mint ahogyan az a kerekasztal beszélgetésen fehéren-feketén kiderült, a fenyegetettség itt is valós, és mindennapos. Éppen ezért fontos, hogy a felhasználók is odafigyeljenek erre: azaz ne kapcsolják ki a biztonsági funkciókat, használják tudatosan a terméket, csak a Google Play-t vagy Samsung készülékek esetében akár a Galaxy Store-t használják appok beszerzésére, ha lehet, és amennyiben fontos számukra, hogy megvédjük adatainkat, akkor válasszanak olyan gyártót és olyan készüléket, amely e téren is felkészült a kihívásokra.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?