james webb jupiter
Fotó: NASA

A James Webb által készített, nemrégiben kiszivárgott fotón a Naprendszer messze legnagyobb bolygója, a Jupiter látható. 

A Hubble űrtávcső utódjának szánt szerkezet lenyűgöző képeket készített a távoli kozmoszról, olyanokat, amelyek soha korábban nem látott részleteket tártak fel az univerzum eddig alig látott mélyéről. A James Webb első tudományos felvételét magyar idő szerint hétfő este 11 óra körül mutatta be az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden a NASA igazgatója, Bill Nelson társaságában. Azóta több fotó is érkezett a NASA új, közel 11 milliárdba kerülő teleszkópjától, most pedig egy Jupitert ábrázoló fotó szivárgott ki, amelyet a Webb infravörös kamerája, a NIRCam készített.

A fotó még a James Webb üzembe helyezése előtt készült azzal a céllal, hogy kiderítsék: képes-e az eszköz egy „fényes bolygóra”, valamint annak holdjaira és gyűrűire fókuszálni.

james webb jupiter

A kiszivárgott felvételen a bolygó felhősávja, vékony gyűrűi, három holdja és a Nagy Vörös Folt látható. Utóbbi a Jupiter jellegzetes légköri formációja, amely a Földről amatőr csillagászati távcsövekkel is észlelhető.

A NASA második igazgatójáról elnevezett űrtávcső tavaly karácsonykor indult útnak, és január 24-én érte el úti célját, a Földtől mintegy 1.5 millió kilométerre lévő második Lagrange-pontot. Több hónapos felkészítési és rendszer-kalibrálási munkálatok után a világ legkomplexebb csillagászati eszköze információgyűjtésbe kezd a világegyetem legkorábbi időszakáról, és megvizsgálja a kozmoszt a bolygónk légköre által nagyrészt elnyelt, infravörös tartományban.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!