Új tudományos módszerről számoltak be kínai kutatók, amely nemcsak észleli és követi az aszteroidák mozgását, de arra is képes, hogy kiszűrje közülük azokat, amelyek potenciálian veszélyt jelenthetnek a Földre. 

Bár az, hogy a Földet eltalálja egy nagyobb aszteroida, a Jupiternek hála elég valószínűtlen, azért nem árt rá felkészülni, ezért is ölnek egyre több időt és energiát a tudósok világszerte abba, hogy a katasztrófa elkerülése érdekében időben képesek legyenek észlelni egy veszélyes aszteroida közeledtét. A Pekingi Technológiai Intézet China Fuyan (vagy China’s Compound Eye) kódnév alatt elkezdett építeni egy rendszert, amely a kínai média szerint a legtávolabbi hatótávolságú radar lesz, amellyel az aszteroidákat észlelni lehet.

Az új rendszer állítólag 150 millió kilométerre lát majd el, magyarán ebben a távolságban tudja majd azonosítani a felbukkanó aszteroidákat. (Összehasonlításképpen a Föld–Hold-távolság átlagosan 385 ezer kilométer.) Ezt 20 nagy, 25-30 méteres antennából álló radarrendszer felállításával érnék el a kutatók, amelyek – Long Teng, a Pekingi Technológiai Intézet elnöke szerint – a rovarok összetett szemeihez hasonlóan működmének.

A Davidson Institute of Science egyik kutatása szerint egy 140 méter átmerőnél nagyobb aszteroida legalább ezerszer nagyobb robbanást idézne elő, mint egy atombomba, ha becsapódna a Földbe. Egy 300 méter széles aszteroida, mint az Apophis vagy a Bennu egy egész kontinenst is elpusztíthatna, míg egy 1 kilométer átmerőjű űrkőzet (1989 JA) minden bizonnyal világméretű kataklizmát okozna.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!