Látványos kép készült a Mars egyik holdjáról

Nagyon látványos fotót küldött haza a Tianwen-1 űrszonda a Mars Phobos nevű holdjáról. 

A kínai Tianwen-1 rendkívül részletgazdag fotót továbbított a Mars szabálytalan alakú holdjáról, a Phobosról, amelyen még az egyes krátereket is láthatóak, köztük az észt csillagászról és asztrofizikusról elnevezett Öpik-kráter is.


A Phobos a Mars nagyobbik holdja, amely átlagosan 5760 méterre kering a vörös bolygótól (összehasonításképpen a Föld-Hold távolság 378 ezer kilométer). A NASA kutatói úgy vélik, hogy a Phobos biztosan nem marad a pályáján, hanem előbb-utóbb a Mars felszínébe fog csapódni.

Mars Phobos Tianwen-1

A Tienven-1 (jelentése Kérdések a mennynek) tavaly februárban állt Mars körüli pályára, fedélzetén a Csu-zsung (Zhurong) marsjáróval, és májusban landolt az Utopia Planitia nevű hatalmas síkságon. Bár a múlt hónapban az űrszonda elvégezte az összes rábízott feladatot, a CNN szerint az orbiter nem áll meg, a jövőben is tovább folytatja tudományos munkáját.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?