tengeri szörny
Kép: DeviantArt

Talán egy tengeri szörny hagyta maga után a szabályos alakzatú nyomokat, vagy esetleg az idegenek víz alatti tevékenységét jelzi? 

A National Oceanic and Atmospheric Administration  Okeanos Explorer nevű hajójának legénysége a hétvégén furcsa lyukképződményeket pillantott meg az Atlanti-óceán fenekén. Azt viszont, hogy ezek mitől jöhettek létre, ők sem tudják biztosan. Az Okeanos Explorer a Közép-Atlanti gerincet vizsgálja, ami az óceánfenék egy nagyrészt feltáratlan területe, és egy hatalmas víz alatti hegységnek ad otthont. A csapat feltérképezi az óceánfeneket, és tanulmányozza a korall- és szivacsközösségeket. A NOAA gyakran élőben közvetíti a hajó távirányítású járművének merüléseit. A mostani felfedezéssel kapcsolatban az alábbi tweet keletkezett:

“A szombati Okeanos merülésen több, a tengerfenéken található, alulról felfelé haladó lyukcsoportot láttunk. A lyukak eredete fejtörést okoz a tudósoknak. A lyukak emberi eredetűnek tűnnek, de a körülöttük lévő kis üledékkupacok arra utalnak, hogy azokat valami kiásta.” A NOAA arra kérte a Twitter-felhasználókat, hogy szóljanak hozzá saját ötleteikkel a lyukak magyarázatához. A NOAA szerint hasonló lyukakat már korábban is jelentettek a térségből. A Twitter-felhasználóknak természetesen volt néhány gondolatuk a témával kapcsolatban, azt sugallva, hogy a lyukak, amelyek perforációszerűek, halászfelszerelésből, a tengerfenéken lévő rejtett repedésből vagy egy elásott csődarabból származhatnak. Az állatokkal kapcsolatban néhányan azt gondolják, hogy egy ásó vagy úszó állat hagyhatta az apró nyomokat.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!