Elhagyják az oroszok a Nemzetközi Űrállomást

Oroszország azt állítja, hogy 2024 után kivonul a Nemzetközi Űrállomásról (ISS), és helyette saját állomást épít.

Az Egyesült Államok és Oroszország más partnerekkel együtt 1998 óta dolgozik a Nemzetközi Űrállomáson. Az ukrajnai háború hatásai azonban a bolygón is túl nyúlnak: Oroszország április végén döntött úgy, hogy az invázió hatására bevezetett nyugati szankciók miatt kiszállnak a nemzetközi űrprogramból.


Most Jurij Boriszov, a Roszkoszmosz új elnöke jelentette be, hogy 2024-ig vesznek részt a projektben, ezt követően az orosz űrhajósok elhagyják az űrállomást – írja a BBC. Úgy gondolom, hogy addigra elkezdjük összeállítani az orosz orbitális állomást” – mondta Boriszov, hozzátéve, hogy most az új állomás az ügynökségük fő prioritása.  A Roszkoszmosz korábbi elnökét, Dimitrij Rogozint július közepén váratlanul eltávolította pozíciójából az ország vezetője, Vlagymir Putyin, Boriszov az ő helyére érkezett.

Egyelőre nem világos, hogy a döntés mit jelent a Nemzetközi Űrállomás jövője szempontjából, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) pedig azt állítja, hogy egyelőre nem kapott hivatalos megerősítést Oroszországtól ez ügyben. Szakértők szerint az oroszok kilépése komoly gondot jelent a projekt résztvevői számára, ugyanis az állomást úgy alakították ki, hogy a partnerek egymásra vannak utalva benne.

A NASA a tervek szerint 2031 januárjában küldi nyugdíjba a Nemzetközi Űrállomást, amelyet még 1998 novemberében bocsátottak fel a világűrbe. A békés tudományos együttműködés szimbólumának is tartott űreszköz látványos zuhanással kísérve a Csendes-óceán legkietlenebb” részébe, a Némo-pontba fog becsapódni.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?