Minden korábbinál messzebb látott a James Webb

Skót csillagászok a valaha megfigyelt legtávolabbi galaxist észlelték a James Webb segítségével. 

Minden korábbinál messzebbre látott a James Webb űrtávcső: skót csillagászok egy olyan galaxist fedeztek fel, amely már akkor létezett, amikor az univerzum mindössze 235 millió éves volt – írja a BBC. Ezek a galaxisok rendkívül halványak, ám a teleszkópot kifejezetten úgy hangolták, hogy infravörös fényben is meglássa a fényüket. „Olyan távcsövet használunk, amelyet pontosan ilyen dolgok elvégzésére terveztek, és ez egyszerűen csodálatos” – mondta az Edinburghi Egyetem PhD-s asztrofizika hallgatója.


A világ legkomplexebb űrtávcsöve 10 milliárd dollárból épült, és azzal a céllal lett kifejlesztve, hogy információkat gyűjtsön a világegyetem legkorábbi időszakáról, és megvizsgálja a kozmoszt a bolygónk légköre által nagyrészt elnyelt, infravörös tartományban. A tudósok tervei szerint a James Webbel olyan galaxisok is felfedezhetnek, amelyek már akkor léteztek, mikor a világegyetem csupán 100 millió éves volt.

Az Edinburghi Egyetem kutatóinak mintegy 55 távoli galaxist sikerült beazonosítani, melyek közül 44-et most először észleltek. Ide tartozik a fentebb is említett CEERS-93316 kódjelű galaxis is, amely 35 milliárd fényévnyire van a Földtől.

A NASA második igazgatójáról elnevezett űrtávcső tavaly karácsonykor indult útnak, és január 24-én érte el úti célját, a Földtől mintegy 1.5 millió kilométerre lévő második Lagrange-pontot.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?