ketchup klímaváltozás

Kalifornia, a világ egyik legnagyobb paradicsomtermelője az elmúlt 1200 év legsúlyosabb aszályától szenved. 

A klímaváltozás az élelmiszertermelést is súlyosan érinti, ugyanis ahol a csapadék megszokott mennyisége változik, ott a betakarítás is csökken. És akkor még nem beszéltünk az újabb és újabb kértevők megjelenéséről, amelyeknek szintén kedveznek a melegebb és szárazabb körülmények. Ezek a hatások együttvéve okozzák, hogy az élelmiszerárak folyamatosan emelkednek, sőt nem csak emelkednek, de bizonyos megszokott élelmiszerek esetében akár komoly hiányt is eredményeznek.

„Nagyon nagy szükségünk van az esőre” – mondta Mike Montna, a California Paradicsomtermesztők Szövetségének vezetője a Bloombergnek. „Eljutottunk oda, hogy már nincs elég raktárkészletünk ahhoz, hogy kielégítsük a piaci igényeket. Nagyon nehéz jelenleg paradicsomot termeszteni.” A szövetség elnöke hozzátette, hogy az aszály mellett a magas inflációval is küzdenek a gazdák, ami különös nagy csapás ebben a vészterhes időszakban.

Kalifornia – Olaszország és Kína mellett – egyike azon területeknek a világon, ahol a ketchuphoz szükséges ipari paradicsom túlnyomó részét termesztik.

Egy, a Nature folyóiratban júniusban publikált tanulmány szerint a klímaváltozás hamarosan a globális paradicsomtermést is súlyosan érinteni fogja. A dániai Aarhus Egyetem kutatócsoportja arra jutott, hogy 2050-re körülbelül hat százalékos visszaeséssel kell számolni a paradicsomtermesztésben.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!