Oroszország bemutatta annak az űrállomásnak a modelljét, amelyet a Nemzetközi Űrállomás (ISS) elhagyása után fog létrehozni. 

A Roszkozmosz orosz űrügynökség megosztotta a tervezett állomás modelljét (a lenti képen látható), amelyet az állami irányítás alatt álló média ROSS-nak nevez. Az űreszközt két részletben bocsátanák fel: először négy modul indulna útnak, majd később egy szervizállomást is utána küldenének. Az űrügynökség közlése szerint a ROSS jobb megfigyelést kínálna a Földről, mint amit Oroszország ma az ISS-től kap.

A konkrét részleteket egyelőre nem árultak el, ám az orosz állami média azt állítja, hogy az első fázis valamikor 2025 és 2030 között indul el, a másodikra pedig 2030 és 2035 között kerül majd sor.

oroszország űrállomás
Fotó: REUTERS/Maxim Shemetov

Az Egyesült Államok és Oroszország más partnerekkel együtt 1998 óta dolgozik a Nemzetközi Űrállomáson. Az ukrajnai háború hatásai azonban a bolygón is túl nyúlnak: Oroszország április végén úgy döntött, hogy az invázió hatására bevezetett nyugati szankciók miatt kiszáll a nemzetközi űrprogramból.

Hogy pontosan mikor kerül erre sor, arról megoszlanak a hírek. Jurij Boriszov, a Roszkoszmosz új elnöke nemrégiben azt közölte, hogy Oroszország 2024-ig vesz részt a nemzetközi űrprojektben, ezt követően űrhajósaik elhagyják a Nemzetközi Űrállomást. Nem sokkal később orosz űrkutatási tisztségviselők amerikai kollégáiknak viszont arról számoltak be, hogy Oroszország várhatóan még legalább 2028-ig, saját űrállomása megépítéséig marad a Nemzetközi Űrállomás-projektben.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!