Az Artemis-1 során több hasznos rakományt is visz magával a NASA, többek között vízkereső műszereket, amelyek rendkívül hasznos információkkal szolgálhatnak a hosszú távú holdi missziókhoz a jövőben. 

Az Artemis-1 misszió készen áll az indulásra, a NASA augusztus 29-ét tűzte ki a küldetés indítási dátumaként. Az Artemis-1 az Artemis-program első ember nélküli űrrepülése lesz, melynek során a NASA új Space Launch System óriásrakétáját tesztelik, amely az Artemis-2 során az embereket szállító Orion űrhajót viszi el a Holdra.

Az Artemis-1 tíz másik, másodleges terhet visz magával, ezek közül kettő, kis méretű műholdak (cubesat), amelyek a víz nyomai után fognak kutatni a Holdon – írja a Space. A Lunar IceCube és a Lunar Polar Hydrogen Mapper nevű műszerek a NASA közlése szerint óriás hatással lesznek a Holddal kapcsolatos tudományokra, mivel a holdi jég megértésével a tudósok közelebb juthatnak annak erőforrásként való felhasználására a jövőben. A Lunar IceCube égi kísérőnk körül keringve egy spektrométerrel fogja vizsgálni a vízjeget a Hold felszínén és az exoszférában. A Lunar Polar Hydrogen Mapper ezzel szemben a felszínközeli hidrogénlelőhelyeket szemrevételezi a Hold felső 1 méteres rétegében, beleértve az állandóan árnyékban lévő területeket is.

Az Artemis-küldetést a 3. fázis fogja beteljesíteni, ekkor lépnek ugyanis emberek a Holdra. Utoljára a 1972. december 11-én az Apollo–17 űrhajó legénysége hagyott űrcsizma-nyomot az égitest felszínén, ám a mostani lesz az első alkalom, hogy egy nő és egy színes bőrű űrhajós is részt vesz a küldetésen.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!