Hogyan hoz majd a NASA marsi kőzetet és levegőt?

A NASA szakemberei azt remélik, 11 év múlva már a Földön lesznek a Marson vett minták, amelyeket jelenleg is gyűjt a Perseverance. 

Amióta 2021-ben leszállt a Marson, a NASA Perseverance Rover a vörös bolygón téblábol, és folyamatosan mintákat gyűjt. Csakhogy, minek a minták, ha nem jutnak el a Földre? Nos, erre jött létre a Mars Sample Return Program, ami a NASA és az Európai Űrügynökség évekig tartó küldetését takarja. Ennek célja az, hogy a Mars felszínéről gyűjtött kőzet- és porszemeket, valamint (remélhetőleg) egy fiola marsi légkört hozzon a Földre. Jelenleg úgy gondolják, hogy 2033-ra mindez meg is valósulhat, néhány köztes lépés beiktatásával.


A komplex küldetés egy új leszállóegységet küld, amely két Ingenuity-szerű helikopterrel és egy mintákat visszahozó rakétával a fedélzetén ér talajt a Marson. A tervek szerint a Perseverance a leszállóegységhez viszi a mintákat, a helikopterek pedig támogatásként szolgálnak. Ezt követően egy sor robot következik, amelyekkel a 3 méter magas Mars Ascent Vehicle fedélzetére szállítják őket. Ezután a rakéta Mars körüli pályára áll, ahol találkozik az ESA Földre visszatérő űrhajójával, ami hazahozza a begyűjtött mintákat. Ahogy látható, egy igen összetett, és bonyolult dologról van szó, aminek a sikerességéhez az kell, hogy minden hibátlanul működjön. Ugyanakkor ha a minták eljutnak a megfelelő szakemberekhez, számos olyan titokra derülhet fény, amelyek érdekes tudást adhatnak a kezünkbe.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?