Mintha már láttunk volna ilyet – Samsung Galaxy Z Flip 4

Az összehajtható mobiltelefonok korszakának közepén járunk, és a Samsung az elsők között volt, aki berúgta az ajtót ebben a szegmensben. Bár a Galaxy Z Flip nevű készülék csupán a második a vállalat kihajthatós készülékei közül, ez volt az, ami igazán divatot teremtett, ugyanis sokkal kiforrottabbra sikeredett, mint az első Fold, amit finoman szólva is szétszedtek a kritikusok. A nemrég bemutatott Galaxy Z Flip 4 hozzánk is beérkezett tesztre, ami első blikkre szép-szép, meggyőző, minőségi, de aki tavaly már vett Flip 3-at, annak nem tartogat sok újdonságot.

Az egyszerre retrós és sci-fi okostelefon ugyanazon az elven működik, mint elődjei. Kinyitva egy viszonylag nagyméretű készülék, amit használat után egyszerűen csak összecsukunk, és ezzel kapunk egy fele akkora méretű telefont, amit egyszerűen zsebre vághatunk. Az első kinyitásnál és összecsukásnál már érezzük, hogy a Samsung mérnökei megdolgoztak a pénzükért: mozgása könnyed, hangtalan, és bármilyen pozícióban képes „megtartani” magát, kivéve az ív vége felé, amikor is a mágnesek egymáshoz vonzzák az alsó és felső részt. A felülete kissé csúszós, viszont a kialakítása miatt jól illeszkedik a kézbe, így nem kell attól tartani, hogy a mobil egy óvatlan pillanatunkban kicsusszan a kezünkből és a földre pottyan.


A Flip 4 nem könnyű (187 gramm) és nem is kicsi (összehajtva 71,9 x 84,9 x 17,1 mm, kihajtva 71,9 x 165,2 x 6,9mm), ám egy férfi zsebben még kényelmesen elfér (nőiben már kevésbé). Bár a Samsung karcsúbb és könnyebb csuklópántot ígért, még mindig nagyon észrevehető a rés az alsó és felső rész között, amikor a telefon csukott állapotban van. Ez azért gond, mert így a por és mindenféle egyéb szennyeződés is könnyen begyűlik a képernyő alá. A készülék egyébként IPX8-as védettséget kapott papíron, ami azt jelenti, hogy édesvízben akár 1.5 méter mélyen is túlél félórát. Tengervízben és medencében azonban nem ajánlott a használata, és a mozgó alkatrészek miatt a por sem jóbarátja.

Fotó: Samsung

Csukott állapotban egy téglalap alakú 1.9 colos kijelző vonja magára a figyelmet, amelyen alap esetben a dátum, az idő és a töltöttségi szint látható, de rákukkanthatunk többek között az időjárásra, a naptárra vagy a közelgő eseményekre is egy rövid testreszabást követően. Az apró kijelző 260 x 512 pixeles, gyenge napfényben még épphogy elmegy, de erős napsütésben lényegében csak a megérzéseinkre hagyatkozhatunk.

A Flip 4-et kinyitva egy 6.7 colos AMOLED kijelző fogadja a felhasználókat, 120 Hz-es képfrissítéssel és 2640 x 1080 pixel felbontással. A kijelző tisztának és élesnek tűnik, de a közepén továbbra is jól látszik és érezhető is a gyűrűdés, ami egyelőre elkerülhetetlen velejárója az ilyen speciális kijelzőknek, ugyanakkor a használatot semmilyen módon nem befolyásolja. Az oldalra szerelt hosszúkás gomb ujjlenyomat-érzékelőként is funkcionál, ám elődjéhez hasonlóan meglehetősen magasra lett elhelyezve, így nekem személy szerint elég kényelmetlen a használata. Maga az ujjlenyomat-érzékelő egyébként gyors és pontos, ha megfelelően helyezzük rá az ujjunkat.

galaxy z flip 4

Ami a belsejében rejlik, arra egyáltalán nem lehet panaszunk. A készüléket a Qualcomm sztárlapkája, a Snapdragon 8+ Gen 1 hajtja, ami lényegében mindennel megbirkózik, kiváló sebességre képes, és akár még játékra is bevethető. 8GB RAM és maximum 256GB belső tárhely, amelyet olyan kellemes apróságok egészítenek ki, mint az 5G, a WiFi 6+ vagy éppen a Bluetooth 5.2.

Érdemes még kitérni az akkumulátor teljesítményére is, amely 3300-ról 3700 mAh-ra emelkedett, ami még így sem mondható soknak, ám a Flip 4 érezhetően jobban bírja, mint az előző modell. Bár továbbra sem közelíti meg a Xiaomi vagy Huawei telefonok üzemidejét, a Samsung mobilja már megközelítőleg azt hozza, amit egy csúcstelefontól elvárunk, illetve természetesen adott a gyorstöltés lehetősége is. Igaz, ez utóbbi meglehetősen fapados verzióban érhető csak el: harminc perc alatt mindössze 50 százalék kerül a telepbe, teljesen pedig mintegy 90 percünkbe telt feltölteni a telefont. Ez meglepően gyenge teljesítmény, viszont csúcsmobil lévén legalább adott a vezeték nélküli töltés lehetősége (itt egy 15 wattos megoldást sikerült implementálni), illetve a kétféle fordított töltés is elérhető.

galaxy z flip 4

A fotós részleg ezúttal érezhetően nem tartozott a Samsung prioritásai közé, ami persze nem azt jelenti, hogy ezen a téren rosszul teljesítene a Flip 4. A belső panelen egy 10 megapixeles szelfiegység kapott helyet, ám ennél sokkal érdekesebb a hátlapi dual kamera, amely két darab 12 megapixeles kamerából áll. Ezek közül az ultraszéles látószögű 123 fokos szöget képes belátni, a főkamera pedig autófókusszal és optikai képstabilizátorral rendelkezik. Az éjszakai mód egyébként határozottan jobb lett, és úgy gondolom, hogy a készülék alapjáraton jó fotós képességekkel rendelkezik (az élesség, a fókusz és a fehéregyensúly szempontjából is rendben van), ugyanakkor nem kiemelkedő ebben a kategóriában, így nem feltétlen ajánlom azoknak, akik alapvetően fotózásra keresnek mobiltelefont. A színekkel például nem tudtam megbékélni: a sima, „szűz” képek is  szinte olyan hatást keltenek, mintha lenne rajtuk valamilyen filter, nem hatnak természetesnek, ami kifejezetten zavaró lehet azok számára, akik a valósághűbb képeket szeretik, mint például én is.

A Samsung Galaxy Z Flip 4 alapvetően egy jól átgondolt, kellemes külsejű hajlítható telefon, ami ütős hardverrel érkezett, ám a 3700 milliamperórás akkumulátor némileg visszafogottnak tűnik, és a fotós képességektől sem dobtunk hátast. A Samsung érezhetően nem ölt annyi energiát és időt ebbe a telefonba, mint az előző modellbe (tesztünket itt olvashatod), nem akarta megújítani a szériát, csupán apróbb finomításokat végzett, mint például a karcsúbb és könnyebb csuklópánt és a hosszabb üzemidő. Összességében jó választásnak tartjuk, de egy Flip 3 tulajdonsoknak nem éri meg a váltás.

Ha valakinek megtetszik a telefon, annak tudnia kell, hogy 128 GB 479 990, a 256GB-os változat 499 990 forintos ajánlott fogyasztói áron érhető el, ami meglehetősen húzósnak hangzik, de valójában nem számít kiugrónak ebben a kategóriában. A korábbi lila és grafit színek mellett az eszköz új színekben, rózsaaranyban és kékben is elérhető. Nálunk a lila változat járt, amit abszolút telitalálatnak éreztem.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 • Kijelző/Képminőség
  (4.5)
 • Teljesítmény
  (4.5)
 • Kamera
  (3.5)
 • Akkumulátor
  (3.5)
 • Dizájn
  (5)
 • Ár/érték arány
  (4)
4.2

Összegzés

A Samsung Galaxy Z Flip 4 a Flip 3 finomhangolt változata, egy erős, szépen összerakott telefon, amit az előző modellhez hasonlóan nagyon megkedveltünk. Hiányoltuk viszont az innovációt és a kreativitást a készülékből, hiszen közel ugyanazt kapjuk, amit már láttunk egy tavalyi mobil esetében.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?