Ilyen kísérteties hangot ad ki egy fekete lyuk

A fekete lyuk hangja egyszerre hátborzongató, lenyűgöző, és talán egy kicsit még szomorú is. 

A NASA egy olyan hatalmas fekete lyuk hanghullámaiból készített „dallamot”, amely több mint 200 millió fényévre van a Földtől. A fekete lyuk a Perseus közepén található, amely egy 11 millió fényév széles, forró gázzal borított, fenséges galaxishalmaz. Bár a Perseus és galaxisainak puszta nagysága önmagában is lenyűgöző, a csillagászokat leginkább a forró gáz érdekli. Ugyanis pontosan az űrfelhők miatt vagyunk képesek hallani valaminek a hangjait, amit alig látunk vagy fogalmunk sincs róla. Évtizedekkel ezelőtt a csillagászok felfedezték, hogy a Perseus üres belseje nyomáshullámokat bocsát ki. Ezek a hullámok mintegy fodrozódnak a környező forró gázok között, és lényegében hanggá alakíthatók. Gondoljunk a hanghullámokra úgy, mint a levegő rezgésére, vagy inkább a levegőben lévő dolgok (atomok, molekulák) rezgésére.


A fülünk itt a Földön képes ezeket a rezgéseket befogni és hallható zajjá alakítani, de az űrben a dolgok egy kicsit másképp állnak. Mivel az űr vákuum, nincs olyan közeg, amelyen keresztül a hanghullámok áthaladhatnának. Ezért tartják a világűrt gyakran teljesen csendesnek. A csend azonban nem azért van, mert a kozmikus objektumok nem adnak ki hangokat. A hullámaiknak egyszerűen nincs mit rezegtetniük. A Perseus fekete lyuka viszont képes hanghullámrezgéseket létrehozni, és ezek azok a forró gázhullámok, amelyekre a tudósok fókuszálnak. Ezért 2003-ban a NASA csapata csillagászati adatokat vett fel a gázfodrozódásokról, és ezeket a Földön megszokott hanghullámokká alakította át. Sokáig azonban egy komoly akadály állt az útjában annak, hogy meghallgassuk a fekete lyuk dalát. Amikor a tudósok befejezték a fordítási, vagyis hangosítási folyamatot, azt találták, hogy a Perseus mélysége egy olyan hangot ad ki, amely 57 oktávval a középső C alatt van. Az emberi fül ezt nem hallja, ezért az űrügynökség „újrakeverte” az egészet, hallhatóvá téve számunka.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?