Könnybe lábadhat a kutyák szeme, amikor újra látják gazdijukat

Japán tudósok szerint örömkönnyeket hullathatnak a kutyák, amikor egy távollétet követően újra találkoznak szeretett gazdájukkal. 

Heves farokcsóválás, szeretetteljes nyaldosás, játékos ugrálás, szívmelengető tekintet. Akiknek van otthon kutyája, azoknak bizonyára nem ismeretlenek ezek a kedves gesztusok, amelyek ékes bizonyítékai annak, hogy négylábú barátunk örül annak, hogy újra láthat minket. Japán kutatók most arra jöttek rá, hogy házi kedvenceink olyannyira örülhetnek visszatértünknek, hogy még a szemük is könnybe lábadhat, amikor meglátnak.


A japán Azabu Egyetem tudósai azután kezdtek foglalkozni az állatok örömkönnyeivel, hogy az egyetem egyik professzora, Kikuszui Takefumi észrevette, uszkárjának könnybe lábadt a szeme, amikor a kölykeit szoptatta. A kutatás alkalmával a kutyák könnymennyiségét vizsgálták meg, olyan formában, hogy egy papírcsíkot helyeztek a könnycsatorna köré egy perccel azelőtt, hogy öt-hét órás elválasztást követően az állatok újra találkozhattak a gazdival. Az eredmények azt mutatták, hogy az ebeknek mintegy 10 százalékkal megnövekedett a könnytermelésük, ráadásul ezt a reakciót csak a gazdával való találkozás váltotta ki, idegen emberek nem.

Természetesen még sok munka vár a tudósokra, ám úgy vélik, hogy az örömkönnyekért a szeretethormonként is emlegetett oxitocin a felelős. A hormon az agyban termelődik, és fontos szerepe van az anya-gyermek kapcsolat során, de hatása van a szexualitásra és a kötődésre is.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?